Saame |

Utsjoen Nuorgamin vesiongelmat voivat jatkua koko kevään

Inarin Lapin Vesi Oy on viime perjantaista lähtien kehottanut nuorgamilaisia keittämään juomavetensä, sillä vesijohtoverkosta on löytynyt bakteereja. Vesiongelma voi kuitenkin jatkua Nuorgamissa koko kevään kunnes lumet sulavat.

Vesipiste Nuorgamissa
Varavesiasemat ovat käytössä Nuorgamin kylällä Suomenrinteen ja Lomakeskuksen pihoissa. Kuva: Ari Aurala

Utsjoen Nuorgamin kylän vesijohtoverkkoon pääsi viime viikolla pintavettä. Vedenlaatu kärsi ja maanantaina vedestä tehtiin bakteerihavainto.

Vesi ei ole vielä puhdistunut, jonka vuoksi nuorgamilaisia kehotetaan edelleen keittämään juomavetensä. Vettä voi kuitenkin käyttää peseytymiseen.

Tilanne voi mahdollisesti jatkua koko kevään

Inarin Lapin Vesi Oy:n toimitusjohtaja Paulus Lepistö kertoo, että tilanteen parantamiseksi ei ole paljoa tehtävissä. Vesiongelma voi jatkua koko kevään kunnes lumet sulavat.

– Lumet sulavat ja sulavesi sekoittuu vesijohtoverkostoon. Vettä ei ole mahdollista kloorata, sillä Nuorgamissa sulavesi valuu tuntureilta omalla paineellaan, eikä meillä ole käytössämme laitteita veden pumppaamiseen, Lepistö selittää.

Yhtiö ei osaa vielä arvioida, kuinka kauan poikkeustilanne jatkuu.

Suunnitteilla uusi vedenottojärjestelmä

Toimitusjohtaja Paulus Lepistö kertoo, että Nuorgam on yhtiön toimialueella ainoa paikka, missä pintavesi voi päästää sekoittumaan vesijohtoverkostoon. Yhtiö onkin suunnitellut kylän vedenottojärjestelmän uusimista.

– Nykyinen järjestelmä on vanhanaikainen. Olemme suunnittelemassa Nuorgamiin uutta vedenottojärjestelmää, mikä ottaisi veden pohjavesistä. Uuden järjestelmän rakentaminen alkaa aikaisintaan vuoden päästä kesällä, kertoo Lepistö.

Nuorgamiin on toimitettu kaksi varavesiasemaa, josta ihmiset voivat hakea talousvettä. Varavesiasemat ovat käytössä Nuorgamin kylällä Suomenrinteen ja Lomakeskuksen pihoissa.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä