Saame |

Uusi kalastuslaki herättää tunteita Ylä-Lapissa: "Lohestus on osa paikallista kulttuuria"

Myös paikallisten on tänä vuonna ostettava kalastuslupa lohen ja taimenen nousualueille valtion vesistöissä. Monille tieto tuli yllätyksenä, vaikka ministeriön tavoitteena oli valmistella lakia avoimesti kansalaisia kuullen.

Heikki Nikula
Inarilainen Heikki Nikula. Kuva: Ville-Riiko Fofonoff / Yle Sápmi

Uuden kalastuslain mukaan paikallisten on ostettava kalastuslupa lohen ja taimenen nousualueille valtion vesistöissä.

Inarilaiselle Heikki Nikulalle lohenpyynti on suuri osa identiteettiä, onhan hän kalastanut lapsesta asti. Tänä kesänä lohenpyyntiperinne kuitenkin katkeaa, sillä kalastaminen kävisi liian kalliiksi lompakolle.

– Asia tuli yllätyksenä, se kuulostaa kyllä minusta aika ihmeelliseltä. Aika tyrmistynyt olin, kun kuulin tämän jutun, sanoo inarilainen Heikki Nikula.

"Aiheuttaa pahaa mieltä"

Myös kolttasaamelainen Veikko Feodoroff luuli aluksi joutuvansa maksamaan lohenpyynnistä Näätämöjoella Sevettijärven pohjoispuolella.

Veikko Feodoroff
Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

Ministeriö tarkensi kuitenkin myöhemmin, että kolttalueella asuvat koltat ovat ainoa ryhmä, jonka ei tarvitse ostaa lupaa, kolttalain vuoksi.

– Kyllä minä ihmettelin, miten tämä voi olla näin. Onneksi asia on alkanut selviämään. Mutta kun kalastuskausi on jo alkanut eikä Metsähallituksessa tiedetä, kuinka lupapolitiikka menee, niin kyllähän se aiheuttaa pahaa mieltä, harmittelee Feodoroff.

Ministeriö: "Olemme kuulleet paikallisia"

Paikalliset ihmettelevät, miksi he kuulevat asiasta vasta nyt, kun laki on jo voimassa. Ministeriöstä kerrotaan kuitenkin, että he kysyivät paikallisilta mielipiteitä lain valmisteluvaiheessa, mutta silloin asia ei noussut esiin.

– Tämä on ikävä asia, sillä juuri kalastuslain kohdalla ministeriön tavoite on ollut mahdollisimman avoin valmistelu. On ikävä asia, että tämä kyseinen asia on tullut yllätyksenä, pahoittelee kalastusneuvos Eija Kirjavainen.

Maa- ja metsätalousministeriön kalastusneuvos Eija Kirjavainen.

– Tästäkin pykälästä kyllä keskusteltiin paljon. Keskustelimme nimenomaan siitä, koskeeko paikkakuntalaisten maksuton kalastusoikeus valtion maille oman kunnan aluetta vai koko kolmen kunnan aluetta, tämä oli esillä aivan viime metreille myös poliittisessa keskustelussa. Mutta se, koskeeko oikeus lohen nousualueita ja muita, niin se ei noussut keskusteluun, jatkaa Kirjavainen.

"Tuntuu kuin esi-isiltä peritty pyyntioikeus olisi menetetty"

Heikki Nikula
Kuva: Ville-Riiko Fofonoff / Yle Sápmi
Paikallisia koskevat rajoitukset ovat ministeriön mukaan voimassa ainakin tämän kesän, tulevaisuudesta ei osata vielä kertoa enempää.

Nikulan mielestä vaikeinta asiassa ei ole niinkään pyyntimaksu, vaan erityisoikeuksien menettäminen.

– Mielelläni maksaisinkin kalastuksesta, se ei ole mikään ongelma. Mutta se, että viedään oikeus erityisasemaan näillä kalavesillä, joita meidän isät, isoisät ja esi-isät ovat aina pyytäneet, niin se tuntuu pahalta, harmittelee Nikula.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä