Saame |

Uusitalo: Poutiainen itse halusi juhlia uransa päätöstä lapinpuvussa

Poutiaisen asiainhoitajan ja Ski Sport Finland -hallituksen puheenjohtajan Martti Uusitalon mielestä on kohtuutonta moittia Tanja Poutiaista hänen asuvalinnastaan. Uusitalo muistuttaa, että Poutiainen on tehnyt uraa 18 vuotta ja antanut paljon Suomelle ja Lapille.

Tanja Poutiainen Suomen lipun kanssa.
Suomalainen alppihiihtäjä Tanja Poutiainen juhli sunnuntaina uransa päätöstä saamenpuvuntapaisessa vaatteessa. Kuva: EPA / Barbara Gindl

Suomalainen alppihiihtäjä Tanja Poutiainen juhli sunnuntaina uransa päätöstä saamenpuvuntapaisessa vaatteessa.

Sosiaalisessa mediassa Norjassa ja Suomessa syntyi heti tuoreeltaan keskustelua Poutiaisen asun aitoudesta ja sopivuudesta tilaisuuteen. Myös Suomen puolen saamelaisen käsityön ja saamelaisnuorten yhdistysten edustajat moittivat asuvalintaa Yle Lapille maanantaina.

"Kukaan muu kuin Tanja ei tätä pukuvalintaa tehnyt"

Poutiaisen asiainhoitajan ja Ski Sport Finland -hallituksen puheenjohtajan Martti Uusitalon mukaan ajatus asuvalinnasta tuli Poutiaiselta.

- Kukaan muu kuin Tanja ei tätä pukuvalintaa tehnyt enkä osaa sanoa hänen ajatuksiaan siitä, olettiko hän että se loukkaa jotain tai ei. Mutta Tanjan tuntien, varmasti hän ei halunnut ketään loukata ja jos on jotain loukannut, niin sitä syvälti pahoittelee. Se ei missään tapauksessa ole ollut tarkoitus, Uusitalo sanoo Yle Sápmille.

"Poutiainen on antanut paljon Suomelle ja Lapille"

Uusitalon mielestä ei ole kohtuullista moittia Tanja Poutiaista hänen asuvalinnastaan.

- Hän on kuitenkin 18 vuotta uraa tehnyt ja varmasti Suomelle ja Lapille paljon antanut ja uskon, että on kohtuutonta häntä tästä soimata, jos on tällainen ylilyönti tapahtunut, jota hän ei ole tarkoittanut, Uusitalo sanoo.

Uusitalo toivoo, että Poutiaisen annettaisiin nyt juhlia.

- Antaa nyt hänen nauttia näistä ajoista. Varmasti hän on ihan vain hyvää tarkoittanut ja jos se on kääntynyt häntä vastaan tai lappilaista tai saamelaista taustaa vastaan, hän varmasti sitä pahoittelee. Mutta kyllä hän jättää nämä kommentoinnit mä luulen. Antaa hänen nauttia näistä viimeisistä päivistä täällä, Uusitalo toivoo.

Uusitalon tietojen mukaan Tanja Poutiainen ei ole saamelainen.

"Olisi voinut valita vaikkapa Suomen kansallispuvun"

Useat saamelaistahot pitivät Poutiaisen asuvalintaa epäonnistuneena.

- Jos pukua katsoo, niin sehän on aivan sekasikiö. Se ei ole naisten puku, mutta se ei ole myöskään miesten puku. Vyö on tuntematon ja värit räikeitä. Alueellisia piirteitä on koetettu hakea Enontekiöltä, Saamelaisen käsityöntekijöiden yhdistyksen (Sámi Duodji) puheenjohtaja Petra-Biret Magga-Vars kuvailee Yle Lapille.

Magga-Varsin mukaan kyseessä on vakava asia, ja on valitettavaa, että saamelaisia syytetään tosikoiksi ja huumorintajuttomiksi pukukiistojen yhteydessä.

- Jos tarkoituksena oli kunnioittaa omia pohjoisia juuriaan, niin hän olisi voinut valita vaikkapa Suomen kansallispuvun. Tai pyytää saamelaisilta ihan oikean saamenpuvun käyttöönsä. Nyt jäi vähän hämäräksi, mikä tarkoitus tällä lapinpukua jäljittelevällä puvulla oli, sanoo Suomen saamelaisnuorten yhdistyksen (Suoma sáminuorat) puheenjohtaja Anne-Maria Magga Yle Lapille.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä