Saame |

Veli-Pekka Lehtolan "Saamelaiskiista" ehdolla vuoden suomalaiseksi tietokirjaksi

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön jakaman 10 000 euron suuruisen Kanava-tietokirjatunnustuspalkinnon kymmenen ehdokaskirjaa on julkistettu. Joukossa on muun muassa saamelaiskulttuurin professorin Veli-Pekka Lehtolan tuorein teos "Saamelaiskiista".

Veli-Pekka Lehtola girji Saamelaiskiista.
Kirjailija ja saamelaiskulttuurin professori Veli-Pekka Lehtola julkaisi tuoreimman teoksensa "Saamelaiskiista" Turun kirjamessuilla syyskuussa. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Saamelaiskirjailijan ja saamelaiskulttuurin professorin Veli-Pekka Lehtolan tuorein teos "Saamelaiskiista" on ehdolla Kanava-tietokirjatunnustuspalkinon saajaksi.

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön jakaman 10 000 euron suuruisen tunnustuspalkinnon kymmenen ehdokaskirjaa julkistettiin tänään torstaina Helsingin kirjamessuilla.

Palkinto myönnetään vuosittain vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle.

"Kattava selvitys taistelusta saamelaisten asian ympärillä"

Kymmenen ehdokaskirjaa valittiin kaikkiaan 167 teoksen joukosta. Tämänvuotisten palkintoehdokkaiden joukossa on useita siirtolais- ja vähemmistöteemoja käsitteleviä kirjoja.

Palkintoraati perustele Veli-Pekka Lehtolan "Saamelaiskiistan" ehdokkuutta seuraavasti:

”Saamelaiskulttuurin professori kirjoittaa vetävästi aiheesta, joka on tulehduttanut välejä pohjoisessa jo vuosikymmeniä, mutta josta Etelä-Suomessa tiedetään vain vähän. Vaikka kyse on pamfletista, kirja nousee kattavaksi selvitykseksi siitä, millaista taistelua saamelaisten asian ympärillä käydään ja millaisia saamelaisuuteen liittyviä mielikuvia kiistassa käytetään aseina.”

Lehtola oli ehdolla Kanava-tietokirjatunnustuspalkinnon saajaksi myös vuonna 2012 teoksellaan "Saamelaiset suomalaiset – kohtaamisia 1896-1953".

Voittaja selviää 29.10.

Ehdokaskirjojen valinnan tekivät palkintoraadin jäsenet, taloustoimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen sekä Turun yliopiston poliittisen historian vt. professori ja Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Raadin puheenjohtaja, Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen valitsee ehdokaskirjoista palkinnon saajan torstaina 29.10.

Kanava-tietokirjapalkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012. Silloin palkinnon voitti Elina Lappalaisen "Syötäväksi kasvatetut – miten ruokasi eli elämänsä", vuonna 2013 Petteri Pietikäisen Hulluuden historia ja vuonna 2014 Kalle Kniivilän "Putinin väkeä – Venäjän hiljainen enemmistö".

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä