Saame |

Yhdenvertaisuusvaltuutettu suomii Visit Finlandin markkinointivideota: "Saamelaisten kulttuurisia oikeuksia on kunnioitettava matkailussa"

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä on lähettänyt työ- ja elinkeinoministeriölle ja Finpro:lle kirjeen Visit Finlandin julkaisemasta markkinointivideosta. Videon antama kuva saamelaiskulttuurista on yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan stereotyyppinen ja harhaanjohtava. Viestinnässä ja markkinoinnissa on tärkeää tehdä yhteistyötä saamelaisväestön kanssa, Pimiä vaatii.

Kirsti Pimiä.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä. Kuva: Ovttaveardásašvuođaáittardeaddji

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on lähettänyt tänään perjantaina työ- ja elinkeinoministeriölle ja Finpro:lle kirjeen kiinnittääkseen huomiota yhdenvertaisuuslain syrjinnän ja häirinnän kieltoihin sekä viranomaisten velvollisuuteen edistää yhdenvertaisuutta.

Kirje liittyy Visit Finlandin julkaisemaan Suomea markkinoivaan videoon "100 Days of Polar Night Magic". Visit Finland on osa Finpro:ta.

"Videon antama kuva oli stereotyyppinen ja harhaanjohtava"

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä huomauttaa kirjeessään, että Visit Finlandin alkuperäisellä markkinointivideolla oli mukana kohtauksia, jotka viittaavat saamelaisiin.

Visit Finland
Visit Finlandin markkinointivideossa saamelaiset oli kuvattu likaisina hahmoina tanssimassa laavussa. Kuva: Visit Finland
Videon antama kuva saamelaiskulttuurista oli yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan stereotyyppinen ja harhaanjohtava.

– Saamelaiset ovat alkuperäiskansa ja vähemmistö, jonka kulttuuri on varsin vähän tunnettu ja johon on liitetty vuosikymmenten ajan kielteisiä stereotypioita. Matkailun edistäminen harhaanjohtavilla ja leimaavilla mielikuvilla on haitallista sekä saamelaisten kulttuuristen oikeuksien että yhdenvertaisuuden kannalta, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sanoo.

"Markkinoinnissa on tärkeää tehdä yhteistyötä saamelaisväestön kanssa "

Visit Finland on sittemmin pyytänyt anteeksi videota ja kertonut muuttavansa videon sisältöä yhteistyössä saamelaiskäräjien kanssa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pitää tätä ratkaisua hyvänä ja toivoo asioiden muuttuvan tulevaisuudessa.

– Saamelaisia koskevassa viestinnässä ja markkinoinnissa on tärkeää tehdä yhteistyötä saamelaisväestön kanssa ja kunnioittaa heidän kulttuurisia oikeuksiaan.

– Toivon, että Visit Finland jatkossa huomioi Suomessa elävän alkuperäiskansan kulttuurin saamelaisia kunnioittavalla tavalla, ja että työ- ja elinkeinoministeriö ottaa yhdenvertaisuusnäkökulmat huomioon rahoituspäätöksissään, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kirjoittaa.

Visit Finland julkaisi syyskuussa Suomen turismia markkinoivan videon 100 Days of Polar Night Magic, jossa saamelaiset oli kuvattu likaisina hahmoina tanssimassa laavussa. Videon aiheuttaman kohun vuoksi Visit Finland myöhemmin muutti markkinointivideotaan.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä