Saame |

Yhteinen saamelaislausunto Tenon sopimusluonnokseen – Mukana ihmisiä ja yhdistyksiä sekä Norjasta että Suomesta

Utsjokelainen Aslak Holmberg kertoo, että uudesta Tenon sopimusluonnoksesta on tehty yhteinen saamelaisten lausunto, jossa on mukana ihmisiä ja yhdistyksiä rajan kummaltakin puolen. Yhteinen saamelaisten lausunto vaatii uuden Tenon sopimuksen hylkäämistä. Sopimusluonnoksen lausuntoaika päättyi viime perjantaina.

Aslak Holmberg
Aslak Holmberg Kuva: Yle Sápmi

Tenon uuden kalastussopimuksen lausuntoaika päättyi viime perjantaina. Maa- ja metsätalousministeriön hallinto- ja suunnitteluosaston päällikkö Pentti Lähteenoja kertoo, että 12. päivään mennessä tuli 39 lausuntoa.

Yksi näistä on yhteinen saamelaisten lausunto, jossa on mukana ihmisiä ja yhdistyksiä sekä Norjan että Suomen puolelta, kertoo utsjokelainen Aslak Holmberg.

– Tässä lausunnossa painotetaan kovaa vastustusta sopimusehdotukseen, koska se rajaa liikaa paikallisten pyyntiä ja osoitetaan, että paikallisten pyytäjien kokemukset lohikannasta eivät aina vastaa sitä mitä tutkijat sanovat, kertoo Holmberg.

Vaikuttaa eniten saamelaisiin pyytäjiin

Holmberg sanoo, että uusi Tenon sopimus vaikuttaisi eniten saamelaispyytäjiin.

– Se vaikuttaa kaikista eniten saamelaispyytäjiin ja ulkopuolisia on käsitelty armokkaammin sopimusluonnoksessa, kertoo Holmberg.

Yhteisessä lausunnossa vaaditaan, että sopimus hylätään.

– Me heijastamme niitä kaipauksia mitkä täällä Suomen puolen osuuskunnilla oli. Nimenomaan vaaditaan, että sopimusluonnos hylätään. Ja että niiden ihmisten oikeuksia, joilla on pyyntioikeus Tenon vesistöissä, ei saa heikentää siksi, koska ne kuuluvat näiden talojen omistusoikeuksiin ja nimenomaan on pohjana näiden ihmisten selviytymiselle, sanoo Holmberg.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä