Saame |

Yle Saamen luetuimmat uutiset vuonna 2017: Utsjoen naispappi herätti tunteita, kansallisbaletin ballerinan tarina ja nuori mies muutti Näätämöön

Päivi Aikasalo
Kuva: Anneli Lappalainen / Yle Sápmi

1. Ylivoimaisesti eniten lukijoita keräsi uutisartikkeli Utsjoen naispapista: Utsjoen seurakunnan naispappi herättää tunteita – suntio irtisanoutui.

Artikkelisssa kerrotaan miten naispapin tulo Utsjoen seurakuntaan herätti suuriakin tunteita. Utsjoen seurakunnan pitkäaikainen suntio irtisanoutui virastaan, koska ei halunnut työskennellä naiskirkkoherran, Päivi Aikasalon kanssa. Seurakuntalaiset kuitenkin ottivat Aikasalon positiivisesti vastaan.

Auri Ahola stobus ovddas
Kuva: Linnea Rasmus / Yle Sápmi

2. Toiseksi eniten lukuaikaa keräsi nettijuttu kansallisbaletin ballerinasta joka muutti Inariin syrjäiseen saareen: Kansallisbaletin ballerina muutti syrjäiseen saareen Inariin – "Myös Saamenmaalla voi elää tanssimalla".

Artikkelissa kerrotaan inarinsaamelaisesta Auri Aholasta, joka jätti Helsingin ja Kansallisbaletin ja muutti Inariin. Ahola elättää itsensä tanssimalla ja erilaisilla taideprojekteilla, vaikka se onkin pohjoisessa vaativampaa kuin etelässä.

Atte Ikkala Norjan ja Suomen rajalla
Kuva: Atte Ikkala

3. Kolmanneksi luetuin nettijuttu kertoo nuoresta Atte Ikkalasta, joka muutti Saarijärveltä pieneen Näätämön kylään Norjan rajan tuntumaan: Nuori mies löysi paikkansa Suomen pohjoisrajalta – "Tykkään Näätämöstä enemmän kuin Keski-Suomen kuravesistä"

Jutussa kerrotaan kuinka Ikkala aluksi tuli Näätämöön kalastusmatkailijana, mutta on nyt perustanut oman yrityksen ja näkee tulevaisuutensa Näätämössä.

ElinaTuiskala_KaisaLehtinen.jpg
Kuva: Linda Tammela / Yle

4. Neljänneksi luetuin uutisartikkeli kertoo pienessä Angelin kylässä 11 vuotta sitten kadonneesta Antti Hanhivaarasta ja hänen etsinnöistään: Lähes 11 vuotta sitten kadonneesta Antista satelee yhä uusia vihjeitä – sisko ja äiti järjestävät etsinnät vielä kerran.

Jutussa kerrotaan, miten Hanhivaaran äiti ja sisko edelleen saavat vihjeitä kadonneesta ja ovat itse yrittäneet etsiä Anttia vuosittain. Viime syksynä he aikoivat vielä kerran järjestää etsinnät Inarissa Angelissa ja Utsjoen Karigasniemellä

.

Mohammed Ibish ja Nisreen Hanan
Kuva: Yle / Anni-Saara Paltto

5. Viidenneksi luetuin nettijuttu kertoo sotaa paenneesta syyrialaisesta Ibishin kurdiperheestä, joka saapui viime elokuussa Enotekiölle suoraan Turkin pakolaisleriltä: Kurdiperheen raskas matka sodan runtelemasta Syyriasta Enontekiölle – "Olemme tulleet kotiin"

Artikkelissa kerrotaan Ibishin perheen pakomatkasta sodan runtelemasta Syyriasta Suomeen. Ibishit ovat onnelisia ja kiitollisia uudesta elämästään Enontekiöllä. Koko perhe opettelee kovasti suomenkieltä ja lapset ovat aloittaneet koulun.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä