Saame |

Yllätysvoittaja Urmas vei porokuninkuuden Inarissa viikonloppuna

Omistaja Jorma Kuukasjärvi Sattasniemen paliskunnasta Sodankylästä iloitsi voitosta ja tuuletti kisapaikalla heti kuninkuuden ratkettua. Onnittelijoita riitti maalipaikalla. Onnellinen Kuukasjärvi ei kunnolla osannut kertoa tunnoistaan heti voiton jälkeen.

Video: yo
Ášši álgá áiggis 00:46.

Viikonloppuna kilpailtiin Inarissa porokuninkuudesta. Tittelistä kisasivat 24 eniten pisteitä cup-kisoista kerännyttä ajokasta. Vaikka lauantaina sää vaihteli, niin ajokkaat juoksivat kovia aikoja ja erot olivat pieniä. Tänä vuonna ei ollut selkeää voittosuosikkia porokuninkaaksi, niin tasaista on tämän vuoden porokisoissa ollut.

Kuninkuuden nappasi sunnuntaina Sodankylän Sattasniemen ajokas Urmas, joka lauantain ryhmäajojen jälkeen oli ajan perusteella vasta sijalla 15.

Urmas kuitenkin näytti sunnuntaina, että jaksaa juosta toisenkin kilometrin kovaa. Omistaja Jorma Kuukasjärvi joutui jännäämään tulosta pitkään. Kun viimeinenkin poro oli juossut ja hävinnyt Urmaalle, saattoi Kuukasjärvi iloita kuninkuudesta.

- Vaikea vielä ymmärtää tässä vaiheessa, mutta kyllä tämä hyvältä tuntuu. Urmas on luotettava ja riski härkä. Ensi vuonna tulemme uudestaan.

Porot juoksivat lauantaina kilometrin matkan ryhmäajona ja sunnuntaina 23 ajokasta pääsi radalle yksin kellottamaan kovinta aikaa kahdelle kilometrille ja taistelemaan porokuninkuudesta. Yksi ajokas, Veriveli Kiiminki-Kollajan paliskunnasta, hylättiin lauantaina.

Kuninkuus ratkaistaan loppusuoralla

Pohjoisimmista paliskunnista oli kuninkuudesta taistelemassa Mustajalka Ivalon paliskunnasta sekä neljä ajokasta, Lahjakas, TikTak, Nuoli ja Muzetčuoivvat Kaldoaivin paliskunnasta Utsjoelta.

Muzetčuoivvatin omistajan mukaan kuninkuus ratkaistaan viimeisillä metreillä.

- Eroja alkaa syntyä vasta 1200-1300 metrin kohdalla ja suurimmat erot tulevat vasta viimeisillä sadoilla metreillä. Eroja voi tulla jopa monia sekuntteja, sanoo Asko Länsman.

"Kisojen suosio kasvaisi, jos Norjankin ajokkaat pääsisivät kuninkuuslähtöön"

Myös kuumassa sarjassa juostiin kovia aikoja. Kuuman sarjan voiton vei Norjan puolen ajokas Ráidna, jonka omistaa ja ajaa Anne Risten Sara.

Ráidna ei kuitenkaan päässyt kisaamaan kuninkuudesta, koska kuninkuuslähtöön pääsevät vain suomalaisomisteiset ajokkaat. Tämä asia on ollut esillä monta kertaa, kertoo Asko Länsman.

- Minun mielestä ja olen sen ottanut esille myös Paliskuntain yhdistyksen hallituksessa, että Norjan ja Ruotsin ajokkaidenkin pitäisi päästä kilpailemaan kuninkuudesta. Mitä enemmän olisi mukana myös muiden maiden ajokkaita, niin sitä suositummat olisivat nämä porokuninkuuskisat.

Inarin porokisatulokset ovat nähtävillä täällä.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä