Yle Uutiset selkosuomeksi

Maanantai 18.2.2019 (tv)

Suomalaiset ostavat enemmän vaatteita mutta halvemmalla. Takkatulen ja saunankiukaan savu on vaarallista. Etelän koulut ovat hiihtolomalla. Tuusulassa tehtiin jääveistoksia. Sää on yhä lämmintä.

Maanantai 18.2.2019 (radio)

"Ei sympatiaa ISIS-taistelijoille"

Timo Soini
Timo Soini. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen ulkoministeriö ei tiedä, onko Syyriassa vankina suomalaisia ISIS-taistelijoita.

Kurdisotilaat ovat ottaneet vangiksi noin 800 ulkomaalaista, jotka ovat olleet terrorijärjestö ISISin jäseniä. Lisäksi pakolaisleireillä on ISISin jäsenten vaimoja ja lapsia. USA vaatii, että Eurooppa ottaa omat kansalaiset vastaan ja vie oikeuteen.

Suomesta on lähtenyt ehkä muutamia kymmeniä ihmisiä Syyriaan tai Irakiin ja liittynyt ISISiin. Ulkoministeri Timo Soini sanoo, että hän ei tunne sympatiaa, jos ISIS-vankien joukossa on suomalaisia, jotka haluavat takaisin Suomeen.

120 uutta työpaikkaa Jyväskylän päiväkoteihin

Lasten jalkoja pöydän alla.
Jyväskylä palkkaa vakituisia työntekijöitä päiväkoteihin. Kuva: Titta Puurunen / Yle

Jyväskylä palkkaa tänä talvena 120 uutta vakituista työntekijää lasten päiväkoteihin. Työpaikat tulevat neljään päiväkotiin, joista kahta rakennetaan vielä.

Jyväskylän kaupunki sanoo, että päivähoitopaikkoja tarvitaan lisää, koska pienten lasten vanhempia on työttömänä vähemmän kuin ennen. Lisäksi lasten oikeus päivähoitoon on laajempi kuin ennen.

Jyväskylässä on 50 päiväkotia ja niissä on töissä noin 1 200 ihmistä.

Takkaan vain puhdasta ja kuivaa puuta

Tuli syttyy takassa.
Tulta on mukava katsoa. Kuva: Lauri Rautavuori / Yle

Takkatulesta ja saunan kiukaasta leviää savun mukana ilmaan epäterveellisiä aineita. Niistä voi tulla syöpää ja muita sairauksia.

Esimerkiksi Lahdessa mitattiin yhden kaupunginosan ilmaa, ja siitä löytyi paljon epäterveellisiä hiukkasia.

Suomessa yritetään nyt kehittää saunan kiukaita, joissa puu palaa paremmin. Lisäksi ihmisille neuvotaan, miten puuta täytyy polttaa. Savu ei ole niin vaarallista, jos polttaa takassa vain kuivaa ja puhdasta puuta eikä roskia.

Hiihtoloma alkanut hienossa säässä

Laskettelijoita hiihtohississä.
Hiihtokeskuksissa on nyt vilkasta. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Etelä-Suomen koululaiset ovat tämän viikon lomalla.

Hiihtoloma on alkanut aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Tänä talvena ei tarvitse mennä pohjoiseeen hiihtämään, kun myös etelässä on tarpeeksi lunta.

Esimerkiksi Kirkkonummella hiihtokeskuksen kausi alkoi jo marraskuussa, kun oli pakkasta ja satoi lunta melkein kuukautta aikaisemmin kuin viime talvena.

Kulkukoiria Venäjältä

Villikoiralauma Svetogorskissa.
Svetogorskin koiria viime kesältä. Kuva: Kalle Schönberg / Yle

Itä-Suomessa Imatralle on tullut kulkukoirien laumoja Venäjältä.

Ihmiset ovat ilmoittaneet koiralaumoista poliisille tässä kuussa monta kertaa. Poliisi sanoo, että laumoissa on yleensä 7 tai 8 koiraa. Kulkukoirista ei ehkä ole vaaraa ihmisille tai kotieläimille, mutta niitä kannattaa varoa - varsinkin jos kävelyttää omaa koiraa.

Koirat ovat ilmeisesti tulleet rajan takaa Svetogorskin kaupungista, jonne on vain muutama kilometri Imatralta.

Jos poliisi saa koirat kiinni, se luultavasti lopettaa ne. Venäläiset kulkukoirat ovat joskus vihaisia ja ne levittävät ehkä tauteja.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä