Yle Uutiset selkosuomeksi

Perjantai 22.9.2017 (tv)

Pankkikortin kopiointi voi tulla kalliiksi. Suomalainen tienaa  2 500 euroa. Avohoito on suosittua mielenterveyshoidossa. Viikonloppuna on kesäisen lämmintä.

Perjantai 22.9.2017 (radio)

Eduskunnan edessä välikohtaus

Poliiseja ja ambulanssi eduskunnan edustalla Helsingissä perjantaina.
Poliisi ja ambulanssi eduskuntatalon edessä perjantaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Eduskuntatalon edessä on tapahtunut puukotus. Eduskunnan turvallisuusjohtaja sanoo, että 2 nuorta ulkomaalaista miestä tuli eduskuntatalon portaille istumaan ja molemmat puukottivat itseään vatsaan. Molemmilla miehillä oli vastaanottokeskuksen keltainen henkilöllisyyskortti eli he ovat ilmeisesti turvapaikanhakijoita. Muille ihmisille ei aiheutunut vaaraa välikohtauksesta, vaikka eduskunnan täysistunto oli alkamassa.

Poliisi tuli paikalle nopeasti. Ambulanssi vei miehet sairaalaan.

Tyttöjä viedään ulkomaille ympärileikkaukseen

partakoneen terä
Ympärileikkaus on vaarallista ja tuskallista tytöille. Kuva: AOP
Suomalaisia tyttöjä viedään Suomesta ulkomaille sukupuolielinten silpomista eli ympärileikkausta varten. Tyttöjen ympärileikkaus on vanha perinne, missä osa sukupuolielimistä leikataan pois ja esimerkiksi häpyhuulet voidaan ommella yhteen. Uusi selvitys kertoo, että toimenpiteitä tehdään Egyptissä, Somaliassa, Syyriassa ja Iranissa. Lääkärit sanovat, että tyttöjen ympärileikkaus on vaarallista ja aiheuttaa terveysongelmia. Se on myös laitonta Suomessa.

Pankkikortin kopiointi voi tulla yllätyksenä

Rahaa ja maksukortteja
Pankkikorttien tiedot riittävät ostoksiin. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Pankkikorttia pitää säilyttää huolellisesti myös työpaikalla. Lidl-kaupan työntekijän pankkikortin tiedot oli otettu muistiin, kun lompakko oli ollut henkilökunnan pukuhuoneessa. Joku oli pelannut  melkein 1 000 eurolla nettipelejä tietojen avulla. Pankkikortti ei ollut missään vaiheessa kadoksissa.

Pankin mielestä työntekijä oli ollut huolimaton ja pankki ei hyvittänyt rahoja takaisin. Kuluttajariitalautakunta sanoi, että pankit eivät ole tarpeeksi kertoneet asiakkaille korttitietojen kopioimisesta. Siksi asiakkaan pitää maksaa itse vain 150 euroa ja loput rahat hän saa takaisin pankilta.

Avohoito on suosittua mielenterveyshoidossa

Miehen siluetti hämärästi valaistulla käytävällä.
Avohoito perustuu lääkkeiden käyttöön. Kuva: Allan Swart / AOP
Suomessa käytetään paljon avohoitoa mielisairaanhoidossa. Avohoidossa ihminen asuu kotona ja käy säännöllisesti lääkärissä. Avohoito on halvempaa, koska hoito perustuu lääkkeisiin. Kun ihminen asuu kotona, se on mukavampaa kuin sairaalassa eläminen. Ennen vanhaan mielisairaalassa joutui olemaan kerralla melkein vuoden, nyt sairaalahoito kestää muutaman kuukauden lääkkeiden ansiosta.

Tutkija sanoo, että mielenterveyshoito voi olla yhtä hyvää avohoidossa kuin sairaalassa, mutta osa ihmisistä tarvitsee ehdottomasti sairaalahoitoa.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä