Keskiviikko 1.6.2016 (radio)
Neuvottelut jatkuvat

Työntekijöiden ja työnantajien neuvottelut kilpailukykysopimuksesta jatkuvat. Neuvottelujen piti loppua jo tiistaina, mutta esimerkiksi metallialalla neuvottelut vielä jatkuvat. Palvelualojen ammattijärjestö päättää vasta perjantaina, hyväksyykö se kilpailukykysopimuksen.
Työntekijöiden on vaikea hyväksyä kilpailukykysopimusta. Sopimus tarkoittaa esimerkiksi, että suomalaiset tekevät enemmän työtä samalla palkalla. Työaika pitenee 24 tuntia vuodessa.
Kilpailukykysopimuksella yritetään parantaa suomalaisten firmojen kykyä kilpailla ulkomaisten firmojen kanssa. Jos suomalaisilla firmoilla menee hyvin, työpaikkoja on enemmän.
Koulutus kannattaa
Korkea koulutus antaa suojaa työttömyyttä vastaan. Työpaikka löytyy paremmin, jos on tutkinto yliopistosta tai korkeakoulusta.
Eri alojen välillä on kuitenkin eroja. Työtön saa uuden työpaikan parhaiten, jos hänellä on tutkinto sosiaalialalta tai terveysalalta.
Tekniikan alalla voi jäädä ilman työtä, vaikka on korkea koulutus. Työttömän on vaikea löytää uutta työpaikkaa, jos hän osaa vain vanhaa tekniikkaa.
Naisten äänioikeus 110 vuotta
Suomessa juhlitaan naisten äänioikeutta.
Tasan 110 vuotta sitten Suomessa päätettiin, että myös naiset saavat äänestää ja olla ehdokkaana vaaleissa.
Kun Suomen ensimmäiset eduskuntavaalit sitten järjestettiin vuonna 1907, eduskuntaan eli parlamenttiin valittiin 19 naista. He olivat maailman ensimmäiset naiset, jotka pääsivät parlamenttiin.
Etsijäkoira löytää lemmikin
Kadonneita lemmikkieläimiä etsitään nykyään etsijäkoirien avulla. Etsijäkoiran voi pyytää apuun, kun esimerkiksi kissa tai koira on karannut ja kadonnut.
Etsijäkoiraliitolle tehtiin viime vuonna melkein 700 ilmoitusta kadonneista lemmikeistä.
Suomessa on tällä hetkellä 22 etsijäkoiraa. Etsijäkoiria ja niiden omistajia koulutetaan koko ajan lisää. Koulutus kestää 3 vuotta.
Hyvä etsijäkoira on reipas, sillä on tarkka hajuaisti eikä se pelkää huonoa säätä.
Kotoutumista ruotsin kielellä

Maahanmuuttaja voi saada kotoutumiskoulutuksen Suomessa myös ruotsin kielellä.
Selkouutisten verkkosivuilla asiasta kertoo Kuntaliiton ruotsinkielisen kotoutumiskoulutuksen koordinaattori Liselott Sundbäck.
Sundbäckin haastattelu löytyy osoitteesta yle.fi/selkouutiset, osasta Kotoutujan Suomi.