Lauantai 4.11.2017 (radio)

Vanhustyöntekijän rikosrekisteri halutaan selvittää

vanha nainen pyörätuolissa
Vanhusjärjestöt haluavat parantaa vanhusten turvallisuutta ja estää rikollisten pääsyn töihin kotihoitoon. Kuva: Pixabay

Suomessa mietitään, miten vanhusten turvallisuutta kotona voidaan parantaa. Suomessa vanhat ihmiset asuvat jo usein omassa kodissa. He saavat kotiin apua kotipalvelun työntekijöiltä.

Vanhusjärjestöt haluavat nyt, että Suomessa tarkastetaan, ovatko kotipalvelun työntekijät tehneet rikoksia, eli onko heillä rikosrekisteri. Järjestöjen mielestä se parantaa vanhusten turvallisuutta. Ne haluavat, että rikolliset eivät pääse vanhusten koteihin. 

Nykyään rikosrekisteri tarkastetaan Suomessa niiltä, jotka tekevät työtä lasten kanssa.

Suomeen suuri sotaharjoitus

Ruotsalaisia sotilaita harjoittelemassa Skovdessa torstaina.
Ruotsissa järjestettiin tänä vuonna Aurora 17-sotaharjoitus. Suomen harjoitus aikoo olla ainakin yhtä suuri. Kuva: Bjorn Larsson Rosvall / TT / EPA-EFE

Suomi aikoo järjestää suuren kansainvälisen sotaharjoituksen. Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo, että Suomen täytyy harjoitella, miten muut maat voivat auttaa Suomea, jos tulee esimerkiksi sota.

Ministeri Niinistö toivoo, että Suomen harjoitukseen tulee mukaan monia maita. Kerrotaan, että mukaan tulevat ainakin Ruotsi ja USA. Arvioidaan, että suuri sotaharjoitus voidaan järjestää esimerkiksi vuonna 2020.

Ruotsissa oli tänä vuonna suuri sotaharjoitus, jonka nimi oli Aurora 17. Suomen harjoituksesta yritetään tehdä ainakin yhtä suuri kuin Ruotsin harjoituksesta.

USA:n puolustusministeri Suomeen

James Mattis
Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis. Kuva: Christian Bruna / EPA

USA:n puolustusministeri tulee ensi viikolla Suomeen. Puolustusministeri James Mattis tulee Suomeen kokoukseen, jossa puhutaan esimerkiksi Pohjois-Euroopan turvallisuudesta.

Kokoukseen osallistuu monta maata. Mukana ovat Pohjoismaat, Baltian maat, Hollanti, Britannia, Puola ja Saksa. Puolustusministeri Mattis tapaa myös Suomen presidentin Sauli Niinistön.

James Mattis on 67 vuotta vanha. Hän on entinen kenraali. Mattis on ollut sodassa esimerkiksi Irakissa ja Afganistanissa.

Kevin Spacey sai seksisyytöksiä

Kevin Spacey
Kevin Spacey on esittänyt USA:n presidenttiä House of Cards-sarjassa. Kuva: AOP

Maailmalla puhutaan nyt paljon kuuluisasta amerikkalaisesta näyttelijästä. Internetin suuri viihdeyhtiö Netflix ei halua enää tehdä töitä näyttelijä Kevin Spaceyn kanssa.

Spacey on ollut suuri tähti Netflixin presidenttisarjassa House of Cards. Moni sarjan miestyöntekijä sanoo, että Spacey on häirinnyt heitä seksuaalisesti.

Seksisyytöksiä on myös lisää. Esimerkiksi Britannian poliisi tutkii seksiväitteitä. Väitetään myös, että 30 vuotta sitten Spacey yritti saada juhlissa seksiä 14-vuotiaalta pojalta.

Yle Uutiset selkosuomeksi

Yle Uutiset selkosuomeksi kertoo uutiset helpolla suomen kielellä. Selkouutiset sopivat esimerkiksi suomen kielen opiskelijoille.

Selkouutiset TV1:ssä joka arkipäivä kello 15.05 ja Radio Suomessa joka päivä kello 21.12.

Television selkouutiset löydät tämän sivun Arkistosta ja Yle Areenasta.

Uutisluokan päivä 2018

Kolme naisopiskelijaa.

Mukana myös Helsingin aikuisopiston peruskoulu

Luksian opiskelijat esittelevät eri alojen ammattikoulutusta

Kameramies kuvaa opiskelijoita.

Rakennusala

Sosiaali- ja terveysala

Liiketalousala

Kiinteistönhoitoala

Puhdistuspalveluala

Tulin Suomeen

Kaksi naista istuu lähekkäin ja hymyilee

Satu Leiskon uudessa selkokirjassa maahanmuuttajat kertovat elämästä Suomessa.

Suomalainen juttu

suomen lippu liehuu mäntyjen edessä

Kättely Vesi Hissi Alko Peruna Loma Koira Kouluruoka Metsä Sää

Suomi-koulut

Maila Eichhorn

Vuosi kotoutumiskoulutuksessa

Kuva Luksian videoblogisarjan lopetusjaksosta.

Linkit

Yle News in Easy Finnish

For listeners with Finnish as a second language Yle offers daily Yle News in Easy Finnish, a broadcast with simplified language in slow speed.

You can listen to and read the latest broadcast on this page.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä