Tavataan puolueet

Tavataan puolueet

Svetlana Siltanen, Jeehee Park, Emmer Hazan Benito, Milda Beisyte.
Selkouutisten työryhmä Svetlana Siltanen (vasemmalla), Jeehee Park, Emmer Hazan Benito ja Milda Beisyte. Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle

Selkouutiset päätti ottaa selvää, minkälaisia Suomen puolueet ovat.

Saimme toimittajiksi neljä suomen opiskelijaa. He ovat Svetlana Siltanen, Jeehee Park, Emmer Hazan Benito ja Milda Beisyte. He ovat kotoutumiskoulutuksessa Axxell Monikulttuurisuuskeskuksessa.

Pyysimme puolueilta haastateltavaa, joka on myös itse tullut muualta ja opiskellut suomea. Halusimme tietää, miten haastateltava löysi oman puolueen Suomessa.

Linkit eri puolueiden haastatteluihin ovat tämän sivun alaosassa. Perussuomalaiset ei löytänyt meille haastateltavaa.

Työryhmän haastattelijat olivat kiinnostuneet myös siitä, mitä puolueet ajattelevat monista ajankohtaisista asioista, esimerkiksi työttömyydestä, kela-turismista, syrjinnästä, terrorismista, ydinvoimasta ja sähköautoista.

Haastattelujen jälkeen opiskelijat jatkavat asioiden käsittelyä kirjoituksissa, jotka löytyvät näistä linkeistä:

Milda Beisyte: Muutos on mahdollisuus (25.10.2015)  

Emmer Hazan Benito: Työntekijöiden hyvinvointi (20.9.2015)  

Milda Beisyte: Tehokas kotoutuminen (16.8.2015)  

Milda Beisyte: Jännittävä kevät (4.6.2015)  

Svetlana Siltanen: Lyhyt opas maahanmuuttajille (21.5.2015)  

Jeehee Park: Lapsiperheet (14.5.2015)  

Milda Beisyte: Löydä keinoja osallistua (7.5.2015)

Työryhmän jäsenet

Milda Beisyte.
Milda Beisyte. Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle

Milda Beisyte. Olen Euroopan politiikan maisteri Liettuasta ja olen muuttanut Suomeen vuonna 2013. Lähdin mukaan tähän puolueprojektiin, koska olen kiinnostunut uuden kotimaani puoluepolitiikasta. Henkilökohtaisesti kannatan puoluetta, jolla on selkeä visio ja strategia kestävästä tulevaisuudesta.

Emmer Hazan Benito.
Emmer Hazan Benito. Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle

Emmer Hazan Benito. Olen filippiiniläinen tietokoneinsinööri, ja tulin Suomeen vuonna 2013. Toivon, että tulevaisuudessa tilanne tietotekniikka-alalla paranee. Nyt tietotekniikka-ala on pulassa. Halusin tavata puolueet, koska olen kiinnostunut politiikasta ja halusin tietää puolueiden tulevaisuuden suunnitelmista. Paras puolue löytyi, kun kuuntelin, minkälaisia ajatuksia puolueilla on Suomen ja maailman tulevaisuudesta.

Jeehee Park.
Jeehee Park. Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle

Jeehee Park. Olen korealainen opettaja. Minä menin naimisiin ja tulin Suomeen kesällä vuonna 2013. Tulevaisuudessa haluan työskennellä kasvatusalalla. Halusin osallistua projektiin, koska toivon, että Suomi olisi hyvä maa elää myös omille tuleville sukupolvilleni. Tämän projektin kautta opin paljon ja sain myös selville, mikä puolue sopii minulle parhaiten.

Svetlana Siltanen.
Svetlana Siltanen. Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle

Svetlana Siltanen. Olen kotoisin Venäjältä. Olin töissä lämmityslaitoksessa, joka antaa lämpöä ja lämmintä vettä lastenleirille. Haluan jatkaa LVI- tai energia-alalla. Tulin Suomeen vuonna 2014, ja olen naimisissa. Halusin osallistua tähän projektiin, koska haluan tietää enemmän Suomen politiikasta. Politiikka koskee jokaisen elämää, ja se on tärkeää myös minulle, jos aion asua Suomessa. Projektin aikana minulle on tullut selvemmäksi, minkälainen poliittinen linja puolueilla on, minkä puolueen linja on kova, minkä puolueen pehmeämpi.

Kuuntele haastattelut

Haastattelut on tehty helmikuussa ja maaliskuussa 2015.

Keskusta: Mustafe Hagi

Kokoomus: Margareta Vlasceanu

Kristillisdemokraatit: Jorge Soria

Ruotsalainen kansanpuolue: Arshe Said

Sosiaalidemokraatit: Raphael Tsanga

Vasemmistoliitto: Suldaan Said Ahmed

Vihreät: Natalia Rincon  

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä