Torstai 23.4.2020 (radio)


Kesän isot yleisötapahtumat on peruttu elokuuhun asti

Kuvassa on Sanna Marin.
Pääministeri Sanna sanoo, että hallitus varautuu pitkään koronakriisiin. Rajoituksia voidaa purkaa vain asteittain. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hallitus sanoo, että palaaminen arkeen koronakriisistä voi kestää vielä pitkään.

Esimerkiksi yli 500 ihmisen yleisötapahtumat ja festivaalit on kielletty ainakin elokuuhun saakka.

Ensi viikolla hallitus päättää siitä, pidetäänkö koulut kiinni lukukauden loppuun asti. Hallitus kertoo rajoitusten purkamisesta enemmän 3. toukokuuta.

Pääministeri Sanna Marin sanoo, että kaikista rajoitustoimista ei voida luopua kerralla. Marin sanoo, että tilanne on yhä vakava.

Nykyiset rajoitukset ovat siis edelleen voimassa. Esimerkiksi yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty ja turvavälit ovat tärkeitä.

Puistoja voidaan sulkea vappuna

Vappu 2019
Vapun väkijoukkoa Helsingissä viime vuonna. Kuva: Laura Railamaa / Yle

Puistoja ehkä suljetaan vappuna hillitsemään juhlimista.

Sisäministeri Maria Ohisalo sanoo, että ihmisten täytyy pitää turvavälit muihin ihmisiin myös vappuna. Tämän vuoksi poliisi ja kunnat voivat vappuna sulkea puistoja pois käytöstä.

Hallitus aikoo julkaista virtuaalivappukampanjan, jossa kerrotaan erilaisista keinoista juhlia vappua etänä.

Hoitajaliitot arvostelevat hoivakoteja

Lääkäri laitta suojakäsineitä
Monissa hoivakodeissa ja jopa sairaaloissa on pulaa kunnollisista suojavarusteista. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Hoitajien ammattiliitot arvostelevat vanhusten hoivakoteja. Liitot sanovat, että hoivakodeissa ei aina noudateta koronaohjeita. Laiminlyöntejä on sekä julkisella puolella että yksityisissä hoivakodeissa.

Liitot sanovat, että esimerkiksi osa hoivakodeista pitää ovet auki, vaikka voimassa on vierailukielto. Hoivakodin ruokaloissa käy syömässä ihmisiä talon ulkopuolelta. Lisäksi yli 10 henkilön kokoontumisrajoituksia ei ole noudatettu.

Liitot sanovat myös, että ohjeet suojavälineistä ovat monissa paikoissa huonoja. Hoitajia on kehotettu käyttämään esimerkiksi kankaisia tuubihuiveja, kun kasvomaskeja ei ole ollut.

Suora katse voi herättää hymyn

Katse
Kuvituskuva. Suora katsekontakti tekee hyvää ihmiselle: se saa hymyn aikaan ja rentouttaa. Kuva: Jukka Lintinen / Yle

Koronaepidemian takia suuri osa ihmisistä ei näe sukulaisia tai ystäviä kasvokkain. Siksi nyt puhutaan paljon videopuheluita, joissa näkee keskustelukumppanin kasvot.

Tutkijat sanovat, että katsekontakti videopuhelussa aiheuttaa samanlaisia tunnereaktioita kuin elävässä elämässä. Jo suoran katseen näkeminen on saanut ihmiset hymyilemään. Asiaa on tutkittu Tampereen yliopistossa.

Tutkijat suosittavat, että laitteen kamera suunnataan niin, että puhelussa voidaan katsoa suoraan kohti ihmistä. Kaikissa sovelluksissa se ei onnistu. Silloin näyttää siltä, että keskustelukumppani katsoo yläviistoon. On silti mukava nähdä tutun ihmisen kasvot.

Näin tehdään selkouutisia

Nuori nainen avokonttorissa.

Nasib Naseri kuvasi selkotoimittajan työpäivän.

Yle Uutiset selkoruotsiksi

Nainen työpöydän ääressä.

Kuuntele ja lue Yle Nyheter på lätt svenska

Ann-Lis Fredriksson kertoo uutisista selkoruotsiksi

Anna matkavinkki Egenlandille!

Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén seurassaan suolentisjoukkue Kivenlahden Kireet suolentopallon MM-kisoissa Haukivuorella.

Ylen matkaohjelma Egenland etsii kivoja matkakohteita eri puolilla Suomea.

Asioilla

Nuori nainen.

Selkouutisten Nasib Naseri ottaa selvää, toimiiko virastoissa selkokielinen palvelu. Sarjan videot ovat Kela, poliisi, TE toimisto, koulu ja pankki.

Suomalainen juttu

suomen lippu liehuu mäntyjen edessä

Kättely Vesi Hissi Alko Peruna Loma Koira Kouluruoka Metsä Sää

Linkit

Yle News in Easy Finnish

For listeners with Finnish as a second language Yle offers daily Yle News in Easy Finnish, a broadcast with simplified language in slow speed.

You can listen to and read the latest broadcast on this page.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä