Yle opettaa suomen alkeita (2.6.2016)

Suomen kielen alkeet -sarja alkaa aakkosista ja numeroista.
Suomen kielen alkeet -sarja alkaa aakkosista ja numeroista. Kuva: Yle

Yle Oppiminen on tehnyt uuden suomen kielen oppimateriaalin, jonka nimi on Suomen alkeet. Kokonaisuus alkaa aakkosista ja numeroista. Pian mukaan tulee myös fraasien opetus.

Anna-Leena Lappalainen.
Anna-Leena Lappalainen. Kuva: Yle

Tässä haastattelussa tuottaja Anna-Leena Lappalainen kertoo uudesta materiaalista.

Kenelle uusi suomen kielen kokonaisuus on tehty?

Uusi kokonaisuus on tehty kaikille, jotka haluavat oppia suomen kielen alkeet. Esimerkiksi maahanmuuttajat aloittavat suomen opiskelun usein aivan alkeista, aakkosista ja numeroista. Sivut sopivat sekä itseopiskeluun että opetuskäyttöön. Kyseessä on kehittyvä kokonaisuus eli julkaisemme uutta sisältöä sitä mukaa, kun sitä valmistuu.

Mikä sen tavoite on?

Suomeen on tullut viime aikoina paljon turvapaikanhakijoita, jotka eivät osaa suomea lainkaan. Yle haluaa tarjota tulijoille mahdollisimman selkeän ja helpon tavan tutustua suomen kielen alkeisiin. Keskeistä on, että sisällön opiskelu ei vaadi tukikieltä. Sivut on suunniteltu niin, että niitä on helppo käyttää myös mobiililaitteilla.

Kerrotko tekijöistä?

Sisältö on tehty Yle Oppimisen tiimissä, joka perustettiin vuoden alussa. Olemme keskustelleet sisällöstä kieltenopettajien ja vastaanottokeskusten työntekijöiden kanssa, jotta saamme sen vastaamaan arjen tarpeisiin ja jotta se on pedagogisesti oikeanlaista.

Videoilla esiintyy toimittaja Hannamari Hoikkala, joka tuli tiimiin Puoli seitsemän -ohjelmasta. Ohjaajana kuvauksissa oli toimitussihteeri Raili Löyttyniemi, joka on tehnyt oppimissisältöjä jo kauan. Grafiikkaa on tehnyt kaksi graafikkoa, Annukka Palmén-Väisänen ja Riikka Kurki. Lisäksi videoita on ollut tekemässä joukko muita ammattilaisia, esimerkiksi kuvaaja ja leikkaaja.

L-kirjain opetellaan sanalla lääkäri.
Hannamari Hoikkala opettaa L-kirjaimen sanalla "lääkäri". Kuva: Yle
 

Selkouutisten harjoittelija Shadi Hatem arvioi sivuja näin:

On tosi tärkeä ja helppo ymmärtää.

Videot ovat hieno tapa oppia suomen kieli ja numerot. Minun mielestä se on hyvä ja helppo kaikille ja kaikki voivat oppia miten kirjaimet sanotaan.

Mutta ihmisille, jotka eivät tiedä mitään, on vähän vaikea sanoa vokaalit. Siksi hyvä jos laittaa kuvat miten vokaalit sanotaan (Ä, A, Ö, O, U, Y, I, J, E) ja jos siellä on esimerkkisanoja, joissa on monta vokaalia (koulu, kuuluu, kova, kuva).

Myös ihmiset jotka eivät tiedä latinalaisia kirjaimia, tarvitsevat keinoja miten ne kirjoittaa ja miten käyttää kynää.

Mitä sanot Shadin arviosta?

Shadin arvio on erittäin kiinnostava. Olemme itsekin puhuneet vokaalien vaikeudesta ja siitä, voisimmeko paneutua niihin tarkemmin. Myös vinkki kirjoittamisen opettamisesta on oikein hyvä - pidetään tämä mielessä!

Mitä teette seuraavaksi?

Seuraavaksi julkaisemme kokonaisuuden, jossa opetetaan yleisimpiä suomen kielen fraaseja - yksinkertaisia ja kuvailevia lauseita, joita tarvitsee arjessa. Esimerkiksi "minulla on punainen paita", "minä menen bussilla" ja "minulla on jano". Näin suomen kieli tulee entistä tutummaksi ja sitä pääsee käyttämään.

Sisältö on tehty yhteistyössä Suomen kieli sanoo tervetuloa –kokonaisuuden kanssa, joka on kehitetty Helsingin yliopistossa. Heidän käyttämänsä toisto-metodi sopii hyvin tämäntyyppiseen kieltenopiskeluun. Uutta materiaalia on luvassa ennen juhannusta.

Suomen kielen alkeet - nyt myös uudet videot fraaseista!

Suomen kielen alkeet -sarja löytyy Yle Oppimisen verkkosivuilta.
Suomen kielen alkeet -sarja löytyy Yle Oppimisen verkkosivuilta. Kuva: Yle
 

Yle Uutiset selkosuomeksi

Yle Uutiset selkosuomeksi kertoo uutiset helpolla suomen kielellä. Selkouutiset sopivat esimerkiksi suomen kielen opiskelijoille.

Selkouutiset TV1:ssä joka arkipäivä kello 15.05 ja Radio Suomessa joka päivä kello 21.35.

Television selkouutiset löydät tämän sivun Arkistosta ja Yle Areenasta.

Suomi 100: Terveisiä Suomi-kouluista

lapsia luokassa kirjaimia kädessä

Suomi 100: Suomalainen juttu

Mies ottaa aurinkoa laiturilla.

Vuosi kotoutumiskoulutuksessa

Iloisia ihmisiä kattoterassilla.

Luksian opiskelijoiden videoblogi

Osa 1 Osa 2 Osa 3 Osa 4 Osa 5 Osa 6-7 Osa 8 Osa 9 Osa 10

Suomen säästä

Revontulet leimuavat Olkkajärvellä

YKI

Mirja Tarnanen ja Shadi Hatem.

Opiskelija kysyy. Professori vastaa.

Kuuntele keskustelun 1. osa

Kuuntele keskustelun 2. osa

Linkit

Yle News in Easy Finnish

For listeners with Finnish as a second language Yle offers daily Yle News in Easy Finnish, a broadcast with simplified language in slow speed.

You can listen to and read the latest broadcast on this page.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä