Yle Uutisluokka |

"Afrikan lapsilla syyllistäminen ei toimi" – kouluissa kokeillaan uutta keinoa vähentää ruokajätettä

Hävikkiviikolla koululaiset valmistavat aterioita kaupassa myyntikelvottomiksi leimatuista ruoka-aineista. Helsinkiläisessä Vesalan koulussa salaatti, pääruoka ja rahkajälkiruoka syntyivät vauhdilla.

Video: Vesalan yläasteen nuoret kokkaavat hävikkiaineksista
Video

Kotitalousluokan tarjoilukärry pursuaa ruoka-aineksista. Kilokaupalla kasviksia, juureksia, leipää, rahkaa, lakkoja – kaikki tämä oli matkalla marketin jätemyllyyn. Vesalan koulun kasiluokkalaisia tämä hämmästyttää.

– Ne maistuivat ja näyttivät hyviltä. Itse olisin arvioinut, että ainekset olivat ihan tuoreita, ihmettelee Vesalan yläkoululainen Sofia Nwakile.

Hävikki-battle on ensimmäinen kerta, kun koulut on otettu mukaan hävikkiviikkoon. Kampanjan järjestää valtionyhtiö Motiva yhteistyössä S-ryhmän kanssa. Tavoitteena on herätellä tietoisuutta ja keskustelua ruokajätteestä.

– 8.-9.-luokkalaiset ovat jo sen ikäisiä, että alkavat pian pitämään huolta omista talouksistaan. Kun keskustelu aloitetaan siinä iässä, se voi kantaa hedelmää myöhemmin, sanoo Motivan asiantuntija Elina Ovaskainen.

Parempi näyttää kuin pelotella

Kun puhutaan ruokajätteestä, ensimmäisenä mainitaan usein kaupan ruokahävikki. Todellisuudessa kotitalouksissa syntyy ruokajätettä lähes kaksinkertainen määrä. Jokainen suomalainen heittää vuodessa noin 23 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin. Tämä vastaa noin 7 800 rekka-autollista ruokaa.

– On se aika järkyttävää. Niistä aineksista voi helposti tehdä ruokaa. Ja ruoantähteistäkin voisi vielä säveltää uusia ruokia, kahdeksasluokkalainen Sofia Nwakile miettii.

Motiva on tuottanut verkkoon materiaalia, jonka avulla ruokahävikkiä voidaan käsitellä eri aineiden oppitunneilla. Esimerkiksi maantiedossa voidaan käsitellä ruokaongelmaa globaalissa mittakaavassa. Kuvaamataidossa oppilaat voivat tehdä ruoan tuhlausta kommentoivia julisteita. Kampanjan järjestäjät uskovat, että osallistuminen ja keskustelu toimivat paremmin kuin saarnaaminen.

– Se, että käsketään syömään lautanen tyhjäksi, koska Afrikan lapsilla ei ole ruokaa, on kehnoa viestintää, jolla meille aikoinaan aiheutettiin huonoa omatuntoa. Parempi on näyttää, miten paljon ruokaa menee hukkaan ja avata oppilaille ruoan tuotantoprosessia, kotitalousopettajana itsekin toiminut Ovaskainen pohtii.

Vesalan yläasteen nuoria kotitaloustunnilla.
Sofia Nwakile, Minna Pham, Elina-Sofia Rastivo, Helena Saukkonen ja Vanessa Voutilainen Vesalan yläasteelta kokkasivat hävikkiaineksista. Kuva: Mikko Laine / Yle Uutisluokka
 

Nuoret voivat vaikuttaa kodin kierrätystottumuksiin

Järjestäjät toivovat, että oppilaiden mukana koteihin kulkeutuu uusia tapoja suhtautua ruokajätteeseen. Hyviä kokemuksia on saatu esimerkiksi tuottamalla 2.-luokkalaisille energiansäästömateriaalia.

– Lapset laitettiin leikkimään energia-agentteja kotonaan. He kirjasivat ylös keinoja, joilla kotona säästettiin energiaa ja kulkivat raivostuttavuuteen asti vanhempien perässä sammuttelemassa valoja. Miksei sama toimisi ruoan kierrätyksessä, Elina Ovaskainen naurahtaa.

Vesalan yläkoululla pannuissa sihisevät vokkivihannekset ja krutongit. Salaatti, pääruoka ja kaksi erilaista rahkajälkiruokaa syntyvät vauhdilla. Kolmessa vartissa ruoat on katettu pöytään ja tiskit tiskattu. Nuorten mielestä hävikkiaineksista kokkaaminen ei pahemmin poikkea tavallisesta ruoanlaitosta.

– Kun näin ainekset, meni mieli ihan tyhjäksi, että mitä näistä keksii. Mutta nopeasti tuli ideoita, kun kavereiden kanssa mietittiin. Ja me onnistuttiin ainakin meidän ruoissa tosi hyvin, Nwakile toteaa.

Hävikki-battlessa oppilaat voivat halutessaan kisata parhaasta ruoka-annoksesta kuvaamalla annoksensa sosiaaliseen mediaan.

Hävikkiviikkoa vietetään 11.–17.9.2017

Tuoreimmat aiheesta: Yle Uutisluokka

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat