Yle Uutisluokka |

Avokonttori muuttuu kokeilukouluksi – 75 oppilasta samaan tilaan

Lähde mukaan tutustumiskierrokselle ja käännä katseesi minne huvittaa!

Yläkoululaiset Onerva Rousu ja Nooa Siiro näkevät ensimmäistä kertaa tulevan koulun pihan. Oppaana erityisopettaja Vesa Erähalme ja toimittajana TET-harjoittelija Toni Lahtinen. Video: Petteri Juuti / Yle

Jos video koulun pihalta ei näy oikein, katso se YouTubesta.

Vantaan Hämeenkylän peruskoulun yläluokat hyppäävät kohti tuntematonta ensi syksynä. Koulu saa uudet väliaikaiset opiskelutilat Sanomalan avokonttorista, jossa pidetään enimmillään peräti 75 oppilaalle tuntia yhdessä tilassa kolmen tai neljän opettajan voimin.

– Peruskoulun tarkoitus on opettaa nuorille niitä taitoja mitä he tulevat tarvitsemaan elämässään ja hiljaa peräkkäin istuminen ei ole yksi niistä taidoista, perustelee Hämeenkylän koulun rehtori Pasi Majasaari.

Hämeenkylän koulun rehtori Pasi Majasaari.
Rehtori uskoo oppimisen mullistuvan parempaan, vaikka virheitä sattuu varmasti. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Hämeenkylä menetti koulunsa vakavien sisäilmaongelmien vuoksi ja uusi koulu valmistuu vasta 2020. Myös uuteen kouluun suunnitellaan isoja luokkia, joten kokeilu on rehtorin mielestä hyvää valmistautumista opettajille.

Opiskelun tavat täysin uusiksi

Luokkiin ei tule yhtäkään pulpettia vaan niiden sijalle tulee pieniä työpöytiä, joita on helppo liikutella ja yhdistellä toisiinsa erilaisia ryhmätöitä varten. Luokan voi jakaa eri osiin verhojen ja liu’utettavien pleksiseinien avulla ja jokaisessa luokassa on hiljaisen työskentelyn alue. Lisäksi kouluun rakennetaan erilaisia soppeja, joissa oppilaat voivat opiskella rauhassa yksin tai muutaman hengen ryhmissä.

– Tullaanko tämä muutos huomioimaan arvioinnissa, jos arvosana tippuu huomattavasti, kysyy Hämeenkylän koulun oppilas Onerva Rousu.

Erityisopettaja Vesa Erähalme vakuuttaa, että tällaiset seikat kyllä otetaan huomioon.

Erityisopettaja Vesa Erähalme kertoo, millainen olisi 75 oppilaan luokka. Yläkoululaiset Onerva Rousu ja Nooa Siiro pohtivat, lisääkö se häiriöitä luokassa. Video: Petteri Juuti / Yle
Jos video jättiluokasta ei näy oikein, katso se YouTubesta.

Oppilaat voivat ryhmäytyä miten haluavat, mutta heitä tullaan myös jakamaan pienempiin ryhmiin. He jotka pystyvät ja haluavat edetä itsenäisesti ovat yhdessä paikassa tai pienissä ryhmissä kavereiden kanssa. He jotka saattavat tarvita enemmän apua sekä neuvoja voivat olla toisella alueella. Kolmannella alueella voivat olla he, jotka haluavat edetä pidemmälle siinä aiheessa tai ovat tehneet kaikki nykyisen luokka-asteen tehtävät ja haluavat tehdä seuraavan luokka-asteen tehtäviä tai jopa suorittaa joitakin lukion kursseja.

Mallia haettu kaukaakin

Tämänlaisia kokeiluja on tehty Suomessa vain muutamalla alakoululla. Esimerkkejä yläkouluista on pitänyt hakea maailmalta asti.

Koulun rehtori Pasi Majasaari on käynyt Melbournelaisessa koulussa Australiassa, jossa on otettu samanlainen menetelmä käyttöön. Koulun oppilaiden taitoja mittaavat tulokset olivat nousseet huomattavia määriä.

"Tulemme mokaamaan monta kertaa"

Opettajat, oppilaat ja jopa rehtori tietää että tämä ei tule toimimaan aluksi ja muutos voi olla hidasta.

– Laivan kääntäminen on iso ja aikaa kuluttava asia. Lähdemme tekemään jotain uutta. Kyllä tulemme mokaamaan monta kertaa, mutta se on elämää ja niistä pitää oppia, sanoo Hämeenkylän koulun rehtori Pasi Majasaari.

Erityisopettaja Vesa Erähalme esittelee, kuinka paljon koulua mahtuu yhteen avokonttorikerrokseen. Video: Petteri Juuti / Yle
Jos video ei näy oikein, katso se YouTubesta.

Rehtori kaipaa uudistusta kouluihin

Koulun rehtorin mielestä koulunkäynti kaipaa uudistusta, sillä se on ollut samanlaista jo kymmeniä vuosia: kaksikymmentä oppilasta istuu hiljaa pulpettien ääressä, kun opettaja saarna luokan edessä. Sanomalan uudessa koulussa oppilaiden pitää tottua ottamaan enemmän vastuuta opiskelustaan.

Rehtori tietää että jotkut tulevat vastustamaan tai protestoimaan näin suurta muutosta. Hän kuitenkin uskoo että ajan myötä asiat tulevat palaamaan normaaleiksi tai jopa paremmaksi kuin se ennen oli.

Myös erityisopettaja uskoo, että vaikeuksien jälkeen koittavat paremmat ajat.

– Tämä on askel vaikeampaan päin, mutta myös samalla uudempaan sekä parempaan, sanoo Hämeenkylän koulun erityisopettaja Vesa Erähalme.

Toimittaja: TET-harjoittelija Toni Lahtinen, Yle Uutisluokka.

Tuoreimmat aiheesta: Yle Uutisluokka

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat