Yle Uutisluokka |

Emma Karasjoki: "Jos olisin aina tälläytynyt somessa, se ei olisi mua"

Emma Karasjoki tekee huumoripitoisia videoita arjen tilanteista. Karasjoen luotsaamalla Kioski Life -tilillä on Instagramissa lähes 60 000 seuraajaa. Ylen uutisluokkalaiset Priya Härkönen ja Vilhelmiina Peltomäki kysyivät, miten suositun sometoimittajan videot syntyvät.

Sometoimittaja Emma Karasjoki Yle Kioskin toimistolla.
Emma Karasjoki käsikirjoittaa, kuvaa ja editoi Kioski Lifen videoita. Emma myös esiintyy itse videoillaan. Kuva: Mikko Laine / Yle

"Loppuuko tää kohtaus johonkin ilmeeseen, vai sanooko joku siinä jotain?"

Emma Karasjoki, 24, esittelee Kioski Lifen kuvausryhmälle juuri valmistunutta käsikirjoitusta. Tekeillä oleva video kertoo tilanteesta, jossa keskustelu keskeytyy, kun tilanteeseen tulee koko ajan lisää ihmisiä, jotka haluavat kuulla tarinan alusta.

- Se vois loppua mun ilmeeseen, kun selviää ettei se sun tarina edes ollu mitenkään erikoinen, Karasjoen kollega, itsekin videoita tekevä sometoimittaja Essi Lamppu ehdottaa.

Tiimi tekee nopean päätöksen loppuratkaisusta ja alkaa saman tien kuvaamaan. Valmista tulee alle puolessa tunnissa. Sitten pari tuntia editointia, ja video on valmis julkaistavaksi. Kioski Life tekee videoita vain nettijulkaisuun: Yle Areenaan, Instagramiin ja Facebookiin.

Parissa päivässä videota on katsottu Instagramissa yli 60 tuhatta kertaa. Videon kommenteissa käyttäjät sanovat tilanteen olevan kuin suoraan omasta elämästään ja tägäävät omia kavereitaan postaukseen.

“Pakottamalla ei tule hauskaa”

Sometoimittajana työskentelevä Emma Karasjoki tekee työkseen humoristisia videoita helposti tunnistettavista arkisista tilanteista. Ideat hän saa omasta elämästään.

- Olin kesällä Ruisrockissa kolme päivää bailaamassa ja multa lähti ääni. Seuraavalla viikolla tulin töihin, eikä ääni ollut vieläkään kunnossa. En nähnyt muuta vaihtoehtoa, kuin tehdä siitä video, Karasjoki naurahtaa.

Emman arki ei kuitenkaan ole pelkkää kommellusta.

- Aina ei tarvitse sattua jotain tosi erikoista. Jossain tylsässä arkisessa tilanteessa saattaa olla jotain todella samastuttavaa, Karasjoki toteaa.

Emman vetämä Kioski Life -tiimi julkaisee useita videoita viikossa. Luoko tiivis tahti paineita tuottaa koko ajan hauskaa sisältöä?

- Jos miettii, että on pakko olla hauska, niin sitten se ei ainakaan toimi. Teen tätä aika itseironisella asenteella. Jos joku video ei jotakuta naurata, niin ehkä seuraava naurattaa, Karasjoki pohtii.

Kioski Lifen Emma Karasjoki, Essi Lamppu, Gogi Mavromichalis ja Niko Sveins videon kuvauksissa.
Kioski Lifen Emma Karasjoki, Essi Lamppu, Tiia Kivinen, Gogi Mavromichalis ja Niko Sveins (taustalla) katsovat ottoa videon kuvauksissa. Kuva: Mikko Laine / Yle

"Kivaa kun voi hallita koko pakettia"

Sometoimittajana Emman täytyy hallita monta videon tekemisen osa-aluetta. Hän ideoi, käsikirjoittaa ja editoi videonsa, sekä esiintyy niissä. Joskus hän saattaa myös itse kuvata.

- Mun mielestä on kivaa, että mä pystyn hallitsemaan sitä koko pakettia. Se antaa mulle enemmän kuin se, että mä vaan esiintyisin tai vain käsikirjoittaisin, Karasjoki kertoo.

Somea käytetään paljon myös vapaa-ajalla. Tämä tekee työn ja vapaa-ajan rajan häilyväksi. Varsinkin kiireisenä viikkona työt seuraavat helposti kotiin.

- On se aika vaikeaa, koska some on se työ. Kun selailee kotona Instagramia, niin monesti saattaa tulla mieleen työjuttujakin, Karasjoki sanoo.

Aitous päihittää somen ulkonäköpaineet

Karasjoen tuottama sisältö kuvaa arkea sellaisena kuin se on. Videoillaan Emma esiintyy rohkeasti omana itsenään.

- Jos olisin aina tällättynä, se ei olis mua ja mulla olis epämukava olo. Silloin videoista tulis ihan erilaisia, eikä nuori katsoja pystyisi samastumaan niihin, Karasjoki toteaa.

Sosiaalinen media aiheuttaa nuorille ulkonäköpaineita. Karasjoki kannustaa nuoria olemaan rohkeasti oma itsensä.

- On tosi tärkeää olla kaikin puolin ulkoisesti ja sisäisesti oma itsensä. Siitä kumpuaa paras mahdollinen lopputulos. Mä olen ollut rohkeasti oma itseni ja se on kantanut mut näin pitkälle, Karasjoki sanoo.

Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Emma Karasjoella on maailman tytöille selkeä viesti.

- Ole oma itsesi ja älä suhtaudu kaikkeen liian vakavasti. Älä yritä olla mitään muuta, kuin mitä olet.

Artikkelin ovat kirjoittaneet Priya Härkönen ja Vilhelmiina Peltomäki, Yle Uutisluokka

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä