Yle Uutisluokka |

"Erikoisimmat vaalit ikinä!"

Uutisluokka haastatteli Helsingin uuden yhteiskoulun kahdeksasluokkalaisia USA:n presidentinvaaleista. Kävi ilmi, että heillä on tarkkoja näkemyksiä ehdokkaista ja politiikan sisällöstä.

Kysyimme miksi nuoret ovat kiinnostuneita juuri näistä vaaleista. USA:n vaalit ovat karnevalisoituneet ja huomiota on saanut ehdokkaiden käyttäytyminen vaaliväittelyissä ja sosiaalisessa mediassa. Vaalit kiinnostavat, koska ehdokkaat ovat käyttäytyneet nuorten mielestä erikoisesti. Ehdokkaat eivät käyttäydy kuin poliitikkojen ja aikuisten odotetaan käyttäytyvän.

– Nämä ovat erikoisimmat presidentinvaalit ikinä! Niillä on riitaa keskenään, ne haukkuu toisiaan, ihmettelee Nea Meijer. 

– Ne hyökkää toisten persoonia vastaan, joka on sopimatonta, lisäsi Emilia Helin.

Mediahuomiossa USA:n presidentinvaalit ovat vieneet valtaosan tilasta jo pitkään. Niitä seurataan joka puolella maailmaa. Myös Suomessa moni nuori on kiinnostunut USA:n vaaleista, he katsovat väittelyitä ja seuraavat somessa tapahtumia säännöllisesti. Muutamat nuoret kertovat, etteivät ole lähtökohtaisesti kiinnostuneita politiikasta, mutta Yhdysvaltojen presidentinvaalit kiinnostavat.

– Nää on niin paljon kiinnostavammat, koska nää henkilöt näyttää tosi suuresti mielipiteet ja tunteet, eikä oo tullu seurattua kotimaan vaaleja, sanoo Joanna Jalonen.

"Ne huutelee toistensa päälle kuin pikkulapset"

Nuoret tiedostavat, että ehdokkaat ovat käyttäytyneet huonosti. Ovat olleet töykeitä ja jopa loukkaavia toisiaan kohtaan.

– Ne  kilpailee ihan tosissaan. Selvästi kumpikin haluaa voittaa ja ne huutelee toistensa päälle kuin jotkut pikkulapset, toteaa Thomas Barrera.

Moni nuori tietää kumpaa äänestäisi, mutta hyväksyvät lopputuloksen mukisematta.

– Molemmat ovat ihan hyviä vaihtoehtoja ja itse kannattaisin Hillarya, hänellä on enemmän poliittista kokemusta ja hän on määrätietoisempi ja ollut pidempään politiikassa, mutta jos Trump valitaan, niin sitten se on se, toteaa Noora Rämö.

Nuoret seuraavat mielenkiinnolla, kuka Yhdysvaltojen seuraava presidentti on. Puolueiden ja poliitikkojen olisi syytä pohtia, miten nuoret saadaan kiinnostumaan myös kotimaan politiikasta. Kunnallisvaalit pidetään ensi keväänä, ja koko Suomi toivoo, että nuoretkin kiinnostuvat niistä. Nuoret kaipaavat ehdokkailta asiallista käytöstä, mutta myös räväkkyyttä.

USA:n presidentinvaalien äänestyspäivä on tiistaina 8.11. ja tulokset ovat selvillä keskiviikkoaamuna 9.11. Suomen aikaa.

Joni Nieminen, Yle Uutisluokka

Tuoreimmat aiheesta: Yle Uutisluokka

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat