Yle Uutisluokka |

"Jos olisit tiellä, ajaisin sun päältä" – Maailman suurimmassa vanhempainillassa etsittiin keinoja viisaampaan viestintään verkossa

Yle Uutisluokka kysyi nuorilta, minkälaisia ikäviä ja ilahduttavia viestejä he ovat saaneet puhelimiinsa. Ilkeät kommentit olivat viiltäviä, mutta niitä löytyi kuitenkin selvästi positiivisia vähemmän.

“Mun on pakko juosta karkuun ku oot nii ruma.”

"Valaiset huoneen hymylläsi"

“V###u näytät apinalta.”

"Oot ihanin ja hauskin tuntemani ihminen."

Yle Uutisluokka keräsi yläkoululaisten ja lukiolaisten saamia viestejä ja somekommentteja Opetushallituksen koordinoimaan Maailman suurimpaan vanhempainiltaan, jonka teemana oli viisas viestintä. Verkkoon striimattu tilaisuus pidettiin tiistaina Tuusulassa Kellokosken koululla ja uutisluokkalaisten video herätti nuorissa, vanhemmissa ja Opetushallituksen edustajissa vilkasta keskustelua.

– On todella harmillista, että tuollaisia ikäviä kommentteja tulee. Suurimmaksi osaksi kommentointi on kuitenkin positiivista, mutta toki valitettavan paljon on myös negatiivista, toteaa Kellokosken koulun oppilas Iida Jalava.

– Olen huomannut, että monesti negatiiviset kommentit tulevat samalle ihmiselle ja se alkaa mennä kiusaamisen puolelle, toteaa puolestaan Kellokosken koulun oppilas Emma Koponen.

Avoin keskustelukulttuuri kannustaa kertomaan myös ikävistä asioista

Vanhempainillan paneelikeskusteluun osallistuneiden nuorten mukaan sometaitoja olisi hyvä opettajaa nykyistä enemmän myös kouluissa. Myös vanhemmat kaipaavat opastusta, sillä nuorten mukaan osa ei ole yhtään kärryillä siitä, mitä somemaailmassa tapahtuu ja minkälaisia viestejä siellä liikkuu.

– Vanhemmat eivät voi mitenkään tietää niistä, jos lapsi ei itse kerro, toteaa Kellokosken koulun oppilas Lukas Vilpas.

Nuorten mielestä ikävistä viesteistä kertomista helpottaa se, jos kodissa on muutenkin avoin keskustelukulttuuri. Heidän mielestään somemaailmaan liittyvä tietynasteinen huoli ja huolehtiminen on paikallaan, mutta "kerro kaikki" -tyylinen painostusta ei.

– Sellainen ei ole kauhean rakentavaa eikä edistä asiaa mitenkään. Mielestäni olisi tärkeää, että vanhemmat kertoisivat lapsilleen, että heille voi tulla puhumaan, jos somessa tulee vastaan jotain. Silloin lapsi tietää, että on joku, jolle puhua, jos negatiivisia kommentteja tulee, Emma Koponen sanoo.

Esimerkillä on suuri vaikutus

Keskusteluun osallistunut Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen on nuorten kanssa samoilla linjoilla.

– Ollaan kiinnostuneita siitä, mitä lasten ja nuorten somemaailmassa tapahtuu, mutta ei tunkeilla, Heinonen sanoo.

Hän uskoo, että sitä kautta rakentuu luottamus ja hyvä keskusteluilmapiiri, jossa on helpompi käsitellä myös vaikeita asioita.

Heinosen mukaan Opetushallitus, Terveyden ja hyvinvoinninlaitos sekä teknologia- ja ohjelmistotoimijat ovat lähdössä yhdessä pohtimaan ja luomaan työkaluja vanhemmille ja kouluille some- ja digimaailmaan.

Ikäviin viesteihin sekä käyttäytymis- ja pelisääntöihin liittyen Heinonen mainitsee esimerkin voiman niin arkielämässä kuin verkossa.

– Nämähän ovat opittuja asioita ja tapoja. Me kaikki olemme vaikuttamassa omalla käyttäytymisellämme siihen, minkälaista esimerkkiä annamme, Heinonen toteaa.

Tallenteen Maailman suurimmasta vanhempainillasta voi katsoa tästä linkistä.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimituksen päivä - aluetoimituksissa sisällöt syntyvät yhteistyöllä

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Mikä on uutinen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä