Yle Uutisluokka |

Kaikki koululaiset eivät pääse hammashoitoon

Hammashoitoa on jouduttu monissa kouluissa vähentämään säästöjen vuoksi. Tuusulassa Jokelan koulussakaan eivät kaikki vinohampaiset pääse oikomishoitoon, ja hammastarkastuksia on harvennettu.

Hammaslääkärivälineitä Jokelan koulussa
Kuva: Sara Turpeinen

Kaikki suomalaiset nuoret eivät saa samanarvoista hammashoitoa kustannussyistä. Esimerkiksi oikomishoitoihin eivät pääse kaikki halukkaat, ja eri kunnissa hoidon aloittamisen vaadittavat kriteerit vaihtelevat. Nykyään on myös harvennettu koko luokkien hammastarkastuksia, mutta uutena lisäyksenä suuhygienisti kutsuu osan tarkastukseen viidennellä luokalla. Lisäksi monissa kunnissa on mahdollista varata aika hammaslääkärille, mikäli siihen on tarvetta.

Tuusulan Jokelassa on hammashoitoon pääsyssä alhaisemmat kriteerit kuin muilla paikkakunnilla, eli hoitoihin on helpompaa päästä, kuin esimerkiksi Helsingissä. Oikomishoidon kriteereitä ovat esimerkiksi hampaiden ahtaus tai juuttuminen, leukojen epäsuhta ja purentaviat. Pelkkä esteettinen (eli kosmeettinen eli hampaiden ulkonäköön liittyvä) vika ei riitä, joten kaikki halukkaat eivät pääse hoitoihin.

- Tavallaan olisi ideaalista, että voitaisiin korjata kaikki (viat), jotka ihmistä haittaavat, mutta siinä on se kustannuskysymys, selventää tuusulalainen kouluhammaslääkäri Marja-Terttu Kärki.

Jokelassa hammaslääkäriin kutsutaan alakoulun aikana kaksi kertaa ja yläkoulun aikana kerran.

Kaikesta huolimatta pelkistä vinoista hampaista kärsivät nuoret kokevat ulkonäköpaineita ja ovat sen vuoksi  valmiita suuntaamaan yksityiselle puolelle, jossa oikomishoito voi maksaa monia tuhansia euroja.

-Kunta tarjosi minulle vain röntgenkuvat hampaistani, ja muut hoidot joudun maksamaan itse. En voi sille mitään, että minulla on hyvä purenta ja vain kosmeettisia vikoja, kertoo eräs koulumme 8.-luokkalainen.

Toinen samanikäinen oppilas pääsi oikomishoitoon ja on saamaansa hoitoon tyytyväinen, mutta silti miettii myös vinohampaisten etuja.

-Hammashoito ei ole mielestäni toimivaa, vaikka sainkin kunnan maksamaan hammasraudat. Kaikki, joilla on vinot hampaat, ansaitsisivat raudat, mutta kunta ei tarjoa niitä kuin vain purentavikaisille.

Hammashoidon tulevaisuus näyttää  nuorten näkökulmasta huolestuttavalta, sillä tarkastuksia on vähennetty jo, ja todennäköisesti tullaan vähentämään vielä myöhemminkin.

Sara Toropainen, Pauliina Kiljunen, Helmi Patronen, Noora Ojalehto, Jokelan koulu

 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä