Yle Uutisluokka |

Kaseilla on asiaa: Unisex-vaatteet kauppoihin! Mopoautot henkilöautoiksi! Tytöille ja pojille samat liikuntalajit!

Hämeenlinnan yhteiskoulun uutisluokkalaiset kaipaavat muutosta niin vaatekauppoihin, liikenteeseen kuin koululiikuntaan.

Mopoauto talvella.
Kuva: Juha Peltoperä / Yle

Unisex-vaatteet kauppoihin!

Kuvittele käveleväsi vaatekaupassa. Minkä värisiä vaatteita miesten puolella on? Tummia ja yksivärisiä. Entä naisten? Värikkäitä ja niissä on monenlaisia kuoseja. Kysymys kuuluu: miksi?

Suurin osa naisille suunnatuista vaatteista on tiukkoja ja vartaloa myötäileviä. Siitä syystä joskus tekeekin mieli mennä ostoksille miesten puolelle. Miehille taas ei välttämättä löydy värikkäitä vaatteita, joita naisten puolelta löytyisi. Ongelmana kuitenkin on vaatteiden koko; ne ovat erilaiselle vartalotyypille suunniteltuja.

Mielestämme asian ei pitäisi olla näin. Kaikilla tulisi olla saatavana kaikenvärisiä ja -kokoisia vaatteita sukupuolesta riippumatta. Ehdotammekin ratkaisuksi unisex-vaatteiden ja one size -vaatteiden yleistämistä. Nämä vaatteet sopisivat jokaiselle sukupuolesta saati vartalotyypistä riippumatta. Kyseisiä vaatteita voisi valmistaa useaa eri väriä: vaaleanpunaisista mustiin ja yksivärisistä kirjaviin.

Aurora Eloranta ja Tiia Monto, Hämeenlinnan yhteiskoulun Uutisluokka

Mopoautot henkilöautoiksi!

Mopoautojen suosio on kasvanut viime vuosien aikana varsinkin nuorten keskuudessa. Juuri 15 vuotta täyttänyt nuori haluaa olla menossa mukana ja hankkia itselleen suositun "mauton". Mutta todellisuudessa mopoautojen turvallisuus on kyseenalaista.

Mopoautot ovat huomattavasti turvattomampia kuin henkilöautot, sillä mopoautojen korit ovat usein tehty muovista. Kolaritilanteessa mopoauto jää usein toiseksi ja romuttuu eikä vakavilta loukkaantumisilta voida välttyä. Esimerkiksi viime vuonna kaksi 17-vuotiasta nuorta joutuivat kolariin tila-auton kanssa ja molemmat mopoauton kyydissä olleet nuoret kuolivat välittömästi.

Ratkaisuna voisi olla nopeusrajoitetut "oikeat autot". Eli nuori saisi ajaa turvallisella henkilöautolla, joka kulkisi enintään 40–60 km/h. Olisi perheenkin kannalta edullisempaa, kun ei tarvitsisi hankkia useampia ajokortteja ja ajoneuvoja. Mopoautot eivät ole myöskään mitään halpoja. Samalla hinnalla saisi pienen ja turvallisemman oikean auton.

Mielestämme mopoautot ovat turhia sekä turvattomia ja ne voitaisiin poistaa käytöstä. Mopoautojen pois ottaminen olisi kannattavaa myös muun liikenteen kannalta.

Oona Jäntti ja Vivi Kukkonen, Hämeenlinnan yhteiskoulun Uutisluokka

Tytöille ja pojille samat liikuntalajit!

Olemme tyttöjen liikuntaryhmän kanssa alasalissa harjoittelemassa aerobicia, kun yläpuolellamme olevasta yläsalista kuuluu poikien liikuntaryhmän jalkapallomatsin ääniä. Tämä sai meidät miettimään: Miksi tytöillä ja pojilla on eri liikuntalajit koululiikunnassa? Miksi pojat saavat pelata jalkapalloa tai salibändiä useamman liikuntatunnin ajan, kun tytöt ehtivät käydä näitä lajeja vain muutaman kerran vuodessa, sillä pitää harjoitella esimerkiksi välinevoimistelua tai muuta musiikillista liikuntaa?

Toinen hyvä esimerkki on se, että tytöt pelaavat oman kokemuksemme mukaan jääkiekkoa ensimmäistä kertaa yhdeksännellä luokalla. Ennen sitä pelataan joko ringetteä tai jäämiestä, tai harjoittelemme luistelutekniikoita, joita olemme jo käyneet läpi ala-asteelta lähtien. Pojat pelaavat jääkiekkoa, kun tytöt harjoittelevat piruetteja.

Me emme näe ongelmaa siinä, että edelleen tytöt ja pojat ovat omissa ryhmissään. Ongelma on se, että edelleen tytöt voimistelevat, pojat pelaavat. Ratkaisu tähän olisi, että molemmilla sukupuolilla olisi samat liikuntalajit, eikä niin, että tytöillä on enemmän tanssia tai pojilla enemmän joukkuelajeja. Molemmilla pitäisi olla yhtä paljon niin jääkiekkoa, jalkapalloa kuin tanssiakin.

Veera Hakala ja Catherine Barnes, Hämeenlinnan yhteiskoulun Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä