Yle Uutisluokka |

Kasiluokkalaiset: Lisää kodin ja koulun ohjausta somen käyttöön!

Nuoret eivät aina ota somen vaaroja tosissaan, kirjoittavat Kartanonkosken koulun 8-luokkalaiset Annu Sierilä ja Ella Kerman. Hauska läppä voi muuttua vaaralliseksi yhteydenpidoksi.

Älypuhelin
Kuva: AOP

Tällä hetkellä mediassa laajasti puhuttaneet Oulun ja Itä-Helsingin seksuaalirikokset herättivät meidät pohtimaan nuorten käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa. Monet nuoret saattavat asettaa itsensä alttiiksi seksuaaliselle häirinnälle ja kiusaamiselle julkaisemalla paljastavia kuvia sosiaalisen median palveluissa, kuten Instagramissa tai Snapchatissa.

Liian paljastavat kuvat saattavat provosoida toisia somenkäyttäjiä lähettämään epäasiallisia viestejä kuvien julkaisijalle. Jos joku nuori saa ikäviä viestejä tai jopa tapaamiskutsuja, pitäisi kertoa vanhemmalle ja olla vastaamatta viesteihin.

Olemme huomanneet, että paljastavien kuvien julkaisu on erityisessä suosiossa tyttöjen ja nuorten naisten joukossa. Monet julkaisevat kuvia huomion ja kehujen toivossa.

On toki ymmärrettävää, että ihmiset hakevat somessa huomiota ja tykkäyksiä esimerkiksi rohkeilla kuvilla. Tällainen käytös somessa ei saisi johtaa siihen, että julkaisija saa törkeitä viestejä tai joutuu seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Nämä vaarat on joka tapauksessa hyvä tiedostaa.

Ilman paljastavia kuviakin voi olla somessa “cool”

Paljastavia kuvia julkaistaessa nuoren tulisi miettiä, miksi tai ketä varten julkaisee rohkeita kuvia. Nuorten pitäisi ymmärtää, että kuvista johtuvat vaarat ovat todellisia. Vaikka aikuisten ainainen paasaaminen netin vaaroista tuntuisi turhalta ja ärsyttävältä, tulisi se kuitenkin ottaa vakavasti.

Kuvan julkaisun jälkeen tuntemattomilta tulleita kommentteja ja ehdotuksia saatetaan pitää mitättöminä tai huvittavina, eikä ymmärretä, että kommentin lähettäjällä saattaa olla jokin taka-ajatus.

Monet nuoret saattavat ottaa mallia paljastaviin kuviinsa ulkomaalaisilta sometähdiltä. Ei ehkä ymmärretä, että sometähdet saavat siitä rahaa, kun julkaisevat bikini- tai alusvaatekuviaan.

Tavallinen 14-15 -vuotias ei kuitenkaan tule todennäköisesti saamaan rahaa omista vähäpukeisista kuvistaan. Tavallisen suomalaisen nuoren ei siis tulisi ottaa liikaa mallia esimerkiksi amerikkalaisilta superjulkkiksilta.

Monella on vääristynyt kuva siitä, että ainoa tapa saada huomiota tai olla ihailtava, on paljastavien kuvien julkaisu. Mielestämme tätä nuorten ajatusmallia pitäisi muuttaa sellaiseksi, että voi olla myös “cool” ilman paljastavia somekuvia.

Sosiaalisen median käytöstä pitäisi puhua enemmän kotona ja koulussa

Kokemuksemme perusteella kouluissa ei puhuta tarpeeksi siitä, kuinka netissä ja somessa tulisi toimia ja mitä sinne voi julkaista. Kouluissa tulisi olla pienestä pitäen enemmän opetusta sosiaalisen median käytöstä sekä vaaroista.

Älypuhelin
Kuva: AOP

Myös kotona olisi tärkeä keskustella lapsen kanssa turvallisesta somekäytöksestä. Vanhempien kannattaisi tutustua erilaisiin sosiaalisen median palveluihin, jotta osaavat auttaa omia lapsiaan. Vanhemmilla olisi hyvä olla lupa tarkastella lastensa tekemisiä verkossa säännöllisin väliajoin.

Pohjimmiltaan kaikki on kuitenkin suurimmaksi osaksi kiinni lapsesta tai nuoresta itsestään.

Hyvät käytöstavat myös somekanaviin!

Mikä sitten olisi hyvää somekäytöstä? Mielestämme hyvässä somekäytöksessä tärkeintä ovat harkintakyky ja yksinkertaisesti hyvät käytöstavat. Tosielämän kohteliaat käytöstavat tulisi siirtää myös sosiaaliseen mediaan.

Pitäisi olla ilmiselvää, ettei muita haukuta, arvostella tai ahdistella. Sosiaalisessa mediassa liikkuu paljon juoruja, joita kaikki jakavat eteenpäin omilla kanavillaan. Huhuja levittäessä tulisi selvittää, onko niissä ylipäätään perää ja kannattaako huhuja edes jakaa eteenpäin.

Tärkeintä on miettiä aina kaksi kertaa ennen kuin julkaiset mitään!


Artikkelin ovat kirjoittaneet Annu Sierilä ja Ella Kerman

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä