
Tällä hetkellä mediassa laajasti puhuttaneet Oulun ja Itä-Helsingin seksuaalirikokset herättivät meidät pohtimaan nuorten käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa. Monet nuoret saattavat asettaa itsensä alttiiksi seksuaaliselle häirinnälle ja kiusaamiselle julkaisemalla paljastavia kuvia sosiaalisen median palveluissa, kuten Instagramissa tai Snapchatissa.
Liian paljastavat kuvat saattavat provosoida toisia somenkäyttäjiä lähettämään epäasiallisia viestejä kuvien julkaisijalle. Jos joku nuori saa ikäviä viestejä tai jopa tapaamiskutsuja, pitäisi kertoa vanhemmalle ja olla vastaamatta viesteihin.
Olemme huomanneet, että paljastavien kuvien julkaisu on erityisessä suosiossa tyttöjen ja nuorten naisten joukossa. Monet julkaisevat kuvia huomion ja kehujen toivossa.
On toki ymmärrettävää, että ihmiset hakevat somessa huomiota ja tykkäyksiä esimerkiksi rohkeilla kuvilla. Tällainen käytös somessa ei saisi johtaa siihen, että julkaisija saa törkeitä viestejä tai joutuu seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Nämä vaarat on joka tapauksessa hyvä tiedostaa.
Ilman paljastavia kuviakin voi olla somessa “cool”
Paljastavia kuvia julkaistaessa nuoren tulisi miettiä, miksi tai ketä varten julkaisee rohkeita kuvia. Nuorten pitäisi ymmärtää, että kuvista johtuvat vaarat ovat todellisia. Vaikka aikuisten ainainen paasaaminen netin vaaroista tuntuisi turhalta ja ärsyttävältä, tulisi se kuitenkin ottaa vakavasti.
Kuvan julkaisun jälkeen tuntemattomilta tulleita kommentteja ja ehdotuksia saatetaan pitää mitättöminä tai huvittavina, eikä ymmärretä, että kommentin lähettäjällä saattaa olla jokin taka-ajatus.
Monet nuoret saattavat ottaa mallia paljastaviin kuviinsa ulkomaalaisilta sometähdiltä. Ei ehkä ymmärretä, että sometähdet saavat siitä rahaa, kun julkaisevat bikini- tai alusvaatekuviaan.
Tavallinen 14-15 -vuotias ei kuitenkaan tule todennäköisesti saamaan rahaa omista vähäpukeisista kuvistaan. Tavallisen suomalaisen nuoren ei siis tulisi ottaa liikaa mallia esimerkiksi amerikkalaisilta superjulkkiksilta.
Monella on vääristynyt kuva siitä, että ainoa tapa saada huomiota tai olla ihailtava, on paljastavien kuvien julkaisu. Mielestämme tätä nuorten ajatusmallia pitäisi muuttaa sellaiseksi, että voi olla myös “cool” ilman paljastavia somekuvia.
Sosiaalisen median käytöstä pitäisi puhua enemmän kotona ja koulussa
Kokemuksemme perusteella kouluissa ei puhuta tarpeeksi siitä, kuinka netissä ja somessa tulisi toimia ja mitä sinne voi julkaista. Kouluissa tulisi olla pienestä pitäen enemmän opetusta sosiaalisen median käytöstä sekä vaaroista.

Myös kotona olisi tärkeä keskustella lapsen kanssa turvallisesta somekäytöksestä. Vanhempien kannattaisi tutustua erilaisiin sosiaalisen median palveluihin, jotta osaavat auttaa omia lapsiaan. Vanhemmilla olisi hyvä olla lupa tarkastella lastensa tekemisiä verkossa säännöllisin väliajoin.
Pohjimmiltaan kaikki on kuitenkin suurimmaksi osaksi kiinni lapsesta tai nuoresta itsestään.
Hyvät käytöstavat myös somekanaviin!
Mikä sitten olisi hyvää somekäytöstä? Mielestämme hyvässä somekäytöksessä tärkeintä ovat harkintakyky ja yksinkertaisesti hyvät käytöstavat. Tosielämän kohteliaat käytöstavat tulisi siirtää myös sosiaaliseen mediaan.
Pitäisi olla ilmiselvää, ettei muita haukuta, arvostella tai ahdistella. Sosiaalisessa mediassa liikkuu paljon juoruja, joita kaikki jakavat eteenpäin omilla kanavillaan. Huhuja levittäessä tulisi selvittää, onko niissä ylipäätään perää ja kannattaako huhuja edes jakaa eteenpäin.
Tärkeintä on miettiä aina kaksi kertaa ennen kuin julkaiset mitään!
Artikkelin ovat kirjoittaneet Annu Sierilä ja Ella Kerman