Yle Uutisluokka |

Koululaiset tekivät taidetta suurista suomalaisista – Aiheina muun muassa sekä Saku Koivu että suomalaiset naiset

Lapinlahdella lapset ja nuoret ovat saaneet taidemuseoon oman näyttelyn ja työnsä esiin ammattilaisten töiden rinnalle.

Kuvassa poika ja puuveistos.
Saku Koivusta tehty puuveistos. Teoksen ovat tehneet Saku Katainen, Niko Puurunen ja Eeli Lösönen. Kuvassa Saku Katainen. Kuva: Joni Lilja

Lapinlahdella avattiin alkuvuodesta uudistettu taidemuseo Eemil. Kahden ammattilaisten tekemän näyttelyn rinnalla esillä on paikallisten lasten ja nuorten kutsukilpailunäyttely Suuria suomalaisia. Näyttely on osa Suomi 100 -projektia.

Nuorten näyttelyssä on esillä paljon teoksia kouluista ympäri Lapinlahden. Ne kuvastavat lasten ja nuorten omia näkemyksiä suurista suomalaisista.

Näyttelyn perusajatuksena on saada lapset ja nuoret kiinnostumaan taiteesta ja erityisesti veistämisestä. Näyttelystä löytyykin monia eri tavoin toteutettuja ja ideoituja veistoksia, joissa on käytetty runsaasti erilaisia materiaaleja.

Martikkalan koulun eskarilainen Eeli Lösönen sekä kakkosluokkalaiset Saku Katainen ja Niko Puurunen nikkaroivat Saku Koivu -nimisen työnsä puusta kuumaliiman avulla.

– Hyödynsin paperilaivatyössäni kapalevyä, vaneria, spraymaaleja ja öljyvärejä, kertoo puolestaan kuvataidelukiolainen Juuso Kumpula.

Kuvassa lasimalja.
Jenni Kauppisen työ Neito. Kuva: Joni Lilja

Kunnianosoitus suomalaisille naisille

Taideteokset on tehty kierrätysmateriaaleista, ja niiden aiheina ovat julkisuuden henkilöiden lisäksi perheenjäsenet ja ystävät.

– Sain Neito-nimiseen työhöni inspiraatiota paljon läpikäyneistä ystävistäni, Lapinlahden kuvataidelukiota käyvä abiturientti Jenni Kauppinen kertoo.

– Työni edustaa kaikkia suomalaisia naisia menneessä ja nykypäivänä, sillä he ovat olleet aina vaikuttamassa maahamme ja yhteiskuntaamme –  ja he jatkavat sitä yhä tänäkin päivänä, hän jatkaa.

“Perheen kannustus tärkeää”

Lapinlahden taidemuseolla on jo aiemmin ollut useita lasten ja nuorten näyttelyprojekteja, kertoo museonjohtaja Riitta Marin.

– Näyttelykokonaisuutta mietittäessä lasten ja nuorten taide nähtiin hyvänä jatkumona näyttelyssä oleville kahdelle muulle näyttelylle, jotka käsittelivät taidehistoriaa ja nykytaidetta, hän sanoo.

Näyttelyn nuorten taiteilijoiden mielestä samankaltaisten tapahtumien avulla nuoria voitaisiin saada mukaan taideharrastuksiin. Etenkin Martikkalan koulun alakoululaiset uskovat lasten kiinnostuvan taiteesta, jos heidän annetaan käyttää mielikuvitustaan.

Kuvassa lasipurkkeja, joissa on mm. lehtiä.
Petra Kekäläisen työ on osa Suomi 100 -nettinäyttelyä. Kuva: Joni Lilja

Museon verkkosivuilla on esillä myös nettinäyttely, joka kokoaa kaikki Suuria suomalaisia -kutsukilpailuun osallistuneet lasten ja nuorten työt. Tähän näyttelyyn päässyt abitaiteilija Petra Kekäläinen uskoo luovuuden lähteen olevan kotona.

– En ole varma, kuinka lapsia voisi kannustaa taiteen pariin. Uskon, että se tulisi aloittaa perheen kautta. Perheen kannustaessa innostus vahvistuu eikä lopahda kannatuksen puutteen vuoksi.

Taidemuseon Marin taas uskoo rohkean tekemisen ja oikeanlaisten viestinnän herättävän nuorten kiinnostuksen taiteeseen ja sen tekemiseen.

Nuorten näyttely on nähtävissä Lapinlahden taidemuseossa toukokuun loppupuolelle saakka ja nettinäyttely avautuu osoitteesta eemil.fi.

Niina Huttunen, Lapinlahden lukion ja Kuvataidelukion Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Tuoreimmat aiheesta: Yle Uutisluokka

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat