
"Muistan, kun tätini ajat sitten hyppäsi laskuvarjotandemhypyn. Tuli itsellekin tunne, että pitää päästä kokeilemaan samaa. Hyppäsin ensimmäisen tandemhyppyni vuonna 2001. Sen jälkeen menin laskuvarjohyppykurssille, ja vuonna 2003 sain lupakirjan, jonka jälkeen olen saanut hypätä laskuvarjolla yksin.
Laskuvarjolla voi hypätä ihan farkut jalassa ja collegepaita päällä, mutta itse käytän yleensä hyppyhaalareita. Lisäksi tarvitaan tietenkin myös varsinainen laskuvarjo sekä käsikorkeusmittari, hanskat ja kypärä. Kypärän sisällä on äänikorkeusmittari, joka antaa hyppääjille merkkejä siitä, milloin laskuvarjo pitää avata.
Kesäisin viikonloput kuluvat aika lailla harrastuksen parissa. Sateella ja pilvisellä säällä ei kannata hyppiä, ja tuulla saa puuskissa korkeintaan 11 metriä sekunnissa. Ennen kisoja käyn myös kerran viikossa treenaamassa tuulitunnelissa. Esimerkiksi viime syksynä osallistuin Australiassa MM-kisoihin. Talvisin lähdemme välillä treenireissuun jonnekin lämpimään maahan.
Laskuvarjohyppy ei ole kovin riskialtis laji, vaikka nilkkoja ja ranteita välillä murtuukin. Kuolemaan johtaneita tapauksia ei tapahdu edes vuosittain. Tilastollisesti esimerkiksi liikenne on paljon vaarallisempaa.
Kuka vain perusterve ihminen voi kokeilla laskuvarjohyppäämistä. Yleensä ekan hypyn jälkeen tietää, onko laji oma juttu vai ei. Alussa pitää muistaa, ettei saa olla liian kriittinen itselleen. Sekin helpottaa, ettei pidä liian pitkiä taukoja hyppyjen välissä, ettei ala aina uudelleen jännittää."
Jenni Mansneria haastatteli Immi Kettula Kallion lukion Uutisluokalta.
Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.
Teksti on osa juttusarjaa, jossa Kallion lukion uutisluokkalaiset haastattelevat ihmisiä heidän erikoisista harrastuksistaan.