Yle Uutisluokka

Lukiolaisen näkökulma: Älä jätä yksinäistä yksin

Monesti torjuttu nuori on todellisuudessa myös heikoin ja ujoin. Älkää jättäkö tällaista nuorta yksin vaan menkää rohkeasti keskustelemaan, kirjoittaa uutisluokkalainen Anni Karhunen kolumnissaan.

Kaverukset kuvaavat itseään kännykällä.
Kuva: Tiina Jutila / Yle

Olen huomannut, kuinka nuoret istuvat koulun käytävillä kerta toisensa jälkeen yksin – älypuhelin ainoana kaverinaan. Koulussani viime keväänä tehdyssä tutkimuksessa noin kuusi ja puoli prosenttia opiskelijoista koki, ettei ole löytänyt koulusta lainkaan kavereita. Myös noin viisi ja puoli prosenttia koki, etteivät koulukaverit ole juurikaan tärkeitä. Olen yhdistänyt mielessäni tutkimustulokset sekä käytävillä istuvat nuoret; aikaansa yksin viettäviä nuoria on silmiinpistävän paljon.

Oikeasti on huomattava ero siinä, onko yksin vai yksinäinen. Ne todella ovat kaksi täysin eri asiaa, joista yksinäisyys on paljon vakavampaa. Yksinäisyys eristää sosiaalisista suhteista, ympäristöstä ja pidemmän päälle myös yhteiskunnasta. Yksinäisyyteen ei myöskään aina voi itse vaikuttaa. Puolestaan yksin voi olla myös silloin tällöin, kun itse kukin tahtoo. Minäkin olen usein yksin, mutta en silti ole yksinäinen.

Todellinen rikkaus on hyväsydämisyyttä ja toisista välittämistä.

On monia eri tapoja olla yksinäinen. Voi olla eristäytyneitä vanhuksia, joiden luona kukaan ei käy kylässä. Monet yksinäiset vanhukset ovat hyvin puheliaita ja iloisia omia itsejään, silloin harvoin kun saavat keskusteluseuraa. Heidän vanhuudenpäiviään olisi helppo meidän nuorienkin piristää. Kenenkään ajasta ei olisi paljon pois käydä vaikkapa paikallisessa vanhustentalossa juttelemassa kymmenen minuuttia vanhuksille.

Torjutut yksinäiset ovat nuorten keskuudessa varmaan yleisimpiä yksinäisiä. He ovat niitä, joille muut kääntävät selkänsä kaikesta huolimatta. Myös tällaisen yksinäisyyden huomioiminen on tärkeää, ja kaikkien tulisi yhdessä tehdä jotakin torjumisen välttämiseksi. Itse olen viime aikoina oppinut paljon hyviä, uusia opetuksia elämästä. Yksi niistä on, ettei heikointa jätetä koskaan yksin. Monesti torjuttu nuori on todellisuudessa myös heikoin ja ujoin. Älkää jättäkö tällaista nuorta yksin vaan menkää rohkeasti keskustelemaan. Älkää luovuttako ja todetko ”no ei sitten”.

Toinen tärkeä oppi, jonka olen kuullut viime aikoina, on, ettei rikkaus ole lainkaan rahaa. Todellinen rikkaus on hyväsydämisyyttä ja toisista välittämistä. Tätä rikkautta myös yksinäisten tulisi kokea. Heistä tulisi välittää ja heidät tulisi irtaannuttaa yksinäisestä maailmastaan. Se on meidän kaikkien työ, joka meidän täytyy yhdessä tehdä. Ehkä joku kokee, ettei tarvitse seuraa, mutta todellisuudessa meistä jokaisesta löytyy inhimillinen halu jakaa omaa elämäänsä jonkun toisen kanssa.

 

Anni Karhunen, Lapinlahden lukion ja Kuvataidelukion Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatus-hanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Tuoreimmat aiheesta: Yle Uutisluokka

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä