Yle Uutisluokka |

Lukiolaisen näkökulma: Ei ole ihme, jos kesätyöttömyys luo paineita ja ahdistusta

Olen tänä vuonna töitä hakiessani yrittänyt hyväksyä ajatuksen siitä, että töitä ehtii varmasti tekemään elämän aikana eikä vielä tarvitse stressata, jos ansioluettelosta ei löydy kymmenen eri työnantajan nimeä, kirjoittaa Yle Uutisluokan Iida Vartiainen kokemuksistaan kesätyönhaussa.

Kuvassa lukiolainen sillalla.
Kuva: Aarni Hilden

Kesä ja loma tarkoittavat monelle nuorelle kesätöitä, joita on taas yritetty koko alkuvuosi kalastella. Minä myös osallistuin tälle vuosittaiselle jahdille. Muutamasta paikasta on tullut tuttuja sähköpostiviestejä, jotka kertovat, ettei valinta tällä kertaa osunut minuun. Pettymyksen tunne kertoo taas kerran työmaailman epäreiluudesta.

Hain ensimmäisen kerran kesätöitä, kun olin 14-vuotias. Opin jo silloin, miltä karvas tappio maistuu. Sitä samaa makua olen saanut makustella joka vuosi sen jälkeen. Olen aina vain hakenut useampaan paikkaan, käyttänyt enemmän vaivaa hakemuksiin sekä ansioluetteloon ja muihin liitteisiin, mutta aina vastaus on ollut kielteinen. Pitäisi pitää pää pystyssä ja suunnata uusia mahdollisuuksia kohti, mutta kyllä se oikeasti lannistaa mieltä niin paljon, että tekisi mieli luovuttaa kokonaan.

Jatkuvasti tuntuu siltä, että työkokemusta pitäisi olla jo nyt kasassa valtavasti, jotta tulevaisuudessa pystyy menestymään.

Moni nuori pähkäilee varmasti saman ongelman kanssa. Loppujen lopuksi nuorille on melko vähän töitä tarjolla, joten luonnollisesti niitä ei vain riitä kaikille. Entistä epäreilumpaa työnhausta tekevät suhteet, joiden avulla toiset pystyvät ohittamaan jonon. Jos esimerkiksi vanhemmilla sattuu olemaan oma yritys tai muita kullanarvoisia suhteita, on kesätyöpaikka helposti tienattu. Mutta kun suhteita eikä muita kontakteja ole, nuori on aivan omillaan vapailla markkinoilla.

Ei ole mikään ihme, jos kesätyöttömyys luo paineita ja ahdistusta. Jatkuvasti tuntuu siltä, että työkokemusta pitäisi olla jo nyt kasassa valtavasti, jotta tulevaisuudessa pystyy menestymään. Paineita lisää myös ryhmäpaine. Kavereiden saadessa töitä tuntuu todella pahalta katsella vierestä. Tämän myötä voi helposti ajautua syyttämään itseään siitä, että töitä ei ole.

Todellisuudessa syyt, miksi töitä ei saa, ovat hyvin usein aivan muissa asioissa kuin itse hakijassa. Kuten aiemmin todettu, töitä on nuorille melko vähän toisin kuin hakijoita. Joskus paikat saatetaan jopa arpoa, jolloin niiden saaminen on täysin kiinni hyvästä onnesta. Ilman suhteita todella moni olisi ilman kesätyöpaikkaa, joten pelkästään se muuttaa jo tilannetta paljon.

Olen tänä vuonna töitä hakiessani yrittänyt hyväksyä ajatuksen siitä, että töitä ehtii varmasti tekemään elämän aikana todella paljon eikä vielä tarvitse stressata, jos ansioluettelosta ei löydy kymmenen eri työnantajan nimeä. Tällä hetkellä elämässä on tärkeintä opiskelu ja, jos kesälle ei saa töitä, on täysin luvallista käyttää se akkujen lataamiseen. Kuten isäni sanoo minulle usein: opiskelu on tällä hetkellä tärkein työni.


Iida Vartiainen, Sammon keskuslukion viestintälinjan Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä