Yle Uutisluokka |

Lukiolaisen näkökulma: Jotta saisimme äänemme kuuluviin, tarvitsemme kaikkien nuorten apua

On käsittämätöntä, kuinka juuri ne ihmiset, joiden tulevaisuudesta puhutaan, jättävät äänestämättä, kirjoittaa Yle Uutisluokan Mona Leino.

Kuvassa lukiolainen tyttö.

On todella huolestuttavaa, että nykyään niin moni nuori ei koe velvollisuudekseen äänestää ja antaa sitä kautta muille vapauden valita hänen puolestaan. Esimerkiksi viime kuntavaaleissa nuorimmista, eli alle 25-vuotiaista äänestäjistä, yli kaksi kolmasosaa jätti äänestämättä. On käsittämätöntä, kuinka juuri ne ihmiset, joiden tulevaisuudesta puhutaan, jättävät äänestämättä. Totta kai ilmastomarssit ja muut tempaukset vaikuttavat, mutta tehokkaampi keino oman äänensä kuuluville saamiseen olisi käydä äänestämässä omia arvoja vastaavaa ehdokasta.

Jotta saisimme äänemme kuuluviin, tarvitsemme siihen kaikkien nuorten apua. Meidän nuorten pitää tehdä tulevaisuuttamme koskevia päätöksiä ja ilmaista kuuluvasti omat mielipiteemme asioista, jotka koskettavat meidän tulevaisuuttamme.

Meitä ei kiinnosta ainaiset puheet asioiden muuttamisesta, vaan me kaipaamme ennen kaikkea konkreettisia tekoja.

Tämän vuoden vaaleissa on ehdolla monissa puolueissa loistavia nuoria ehdokkaita. Nuoret ehdokkaat ovat meille nuorille tilaisuus kerrankin vaikuttaa ja saada äänemme kuuluviin. Ehdokkaiden kautta saamme myös esille niitä asioita, joista vanhat päättäjät eivät tunnu olevan kiinnostuneita. Välillä vanhat ihmiset voisivat ottaa oppia meiltä nuorilta, miten asioita hoidetaan. Olisi myös hienoa, jos meitä vanhemmat ihmiset voisivat kerrankin luottaa meihin. Nuoret tietävät todella paljon nykypäivän maailmasta ja nuorilla on myös kyky katsoa asioita laajemmin ja erilaisesta näkökulmasta. Kannustankin kaikkia nuoria ottamaan selvää oman vaalipiirinsä ehdokkaista, koska se ei todellakaan vie paljon aikaa ja näissä vaaleissa meidän on pakko vaikuttaa turvataksemme tulevaisuutemme. Yhteiskunnassa pitäisi muutenkin enemmän ajatella asioita meidän nuorten näkökulmasta, sillä mehän olemme niin sanottu tulevaisuuden uusi sukupolvi.

Vaikka olen itse vielä muutamaa kuukautta äänioikeutta vailla enkä sen takia pääse äänestämään, olen kuitenkin päässyt osallistumaan erään nuoren ehdokkaan vaalitiimiin. Vaalikampanjaa tehdessäni ja ihmisille flyereita jakaessani olen törmännyt yhteen kommenttiin enemmän kuin kerran: ”Miksi äänestää nuorta, jolla ei ole kokemusta?”. Kyseisen kommentin kuullessani olen usein jäänytkin pohtimaan, miksi nuori tuntuu olevan usein synonyymi sanalle kokematon. Asian ei pitäisi olla näin, kaikkienhan on aloitettava jostain.

Usein ajatellaan, ettei nuoria kiinnosta, mutta lähes aina kysymys ei ole mielenkiinnon puutteesta vaan siitä, millainen mielikuva politiikasta luodaan meille. Sanasta politiikka monelle nuorelle tulee helposti mieleen vaikeaselkoiset käsitteet ja iäkkäät ihmiset istumassa eduskunnan kyselytunnilla vastaamassa usein asioihin, jotka eivät erityisemmin kosketa heitä millään tavalla. Meitä ei kiinnosta ainaiset puheet asioiden muuttamisesta, vaan me kaipaamme ennen kaikkea konkreettisia tekoja.

Mona Leino, Munkkiniemen yhteiskoulun Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.


Keskustakirjasto Oodissa järjestettävä nuorten vaalitentti lähetetään Yle TV1:ltä 12.4. klo 21.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä