Yle Uutisluokka |

Lukiolaisen näkökulma nuorten kohtaamasta arvostelusta: "Negatiiviset kommentit johtuvat usein hämmennyksestä ja tietämättömyydestä"

On kieltämättä kyseenalaista, että jotkut vanhemmat ihmiset tuntuvat ajattelevan, että on hyväksyttävää kommentoida nuorten ulkonäköä tai elämänvalintoja vain siksi, että on itse elänyt kauemmin, kirjoittaa Uutisluokan Elina Laaksonen.

Kuvassa lukiolainen Elina Laaksonen.

Olet juuri menossa kassajonoon, kun tuntematon eläkeläinen kiilaa röyhkeästi eteesi. Sukujuhlissa isotätisi kauhistelee värjättyjä hiuksiasi ja piikittelee sinua uravalinnoistasi sekä rakkauselämästäsi. Bussissa vanha mies mittailee sinua päästä varpaisiin herkeämättä ja nyrpistelee nenäänsä isokokoiselle tatuoinnillesi.

Tällaisia tapauksia kuulen jatkuvasti omasta lähipiiristäni. Keskusteluun aiheesta törmää myös erilaisissa sosiaalisissa medioissa, kuten vaikkapa Twitterissä. Miksi vanhempia ihmisiä pitäisi kunnioittaa, jos he eivät kunnioita meitä?

Tässä keskustelussa kannattaa ottaa lähtökohta, että kaikkia kannattaa ja pitääkin kunnioittaa. On kieltämättä hieman kyseenalaista, että jotkut vanhemman ikäpolven edustajat tuntuvat ajattelevan, että on hyväksyttävää kommentoida nuorten ihmisten ulkonäköä tai elämänvalintoja vain siksi, että on itse elänyt kauemmin kuin arvostelun kohde.

Haukkumista tai muutakaan ilkeilyä ei tarvitse tietenkään koskaan sietää.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että yhteiskunta on muuttunut suurten ikäluokkien elinaikana hyvinkin radikaalisti esimerkiksi teknologian myötä. Vaikka kenenkään ei ole liian myöhäistä omaksua nyky-yhteiskunnan käytäntöjä ja normeja, saattaa se toisille olla huomattavasti hankalampaa. Siksi monet vanhemmat ihmiset eivät välttämättä edes tajua olevansa röyhkeitä kommentoidessaan esimerkiksi nuorten uravalintoja tai hiusväriä. Syy saattaa olla yksinkertaisesti se, että ne poikkeavat niin paljon heidän omista tottumuksistaan ja maailmankuvastaan, ja siksi aiheuttavat hämmennystä.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä oma arvokkuus, eikä suoraa haukkumista tai muutakaan ilkeilyä tarvitse tietenkään koskaan sietää. Tarpeettoman usein käy silti ilmi, että vanhojen ihmisten negatiiviset kommentit johtuvat yksinkertaisesti hämmennyksestä ja tietämättömyydestä.

Yhteiskunnan vauhdikkaan kehityksen tiimellyksessä on valitettavaa mutta väistämätöntä, että osa vanhemmasta ikäpolvesta on niin sanotusti tippunut kehityksen kelkasta. Tämä johtaa usein väärinkäsityksiin ja ristiriitoihin nuoremman sukupolven kanssa.

Vaikka kaikkia vanhempia ihmisiä ei enää saataisi täysillä esimerkiksi teknologiabuumiin mukaan, ei ole keneltäkään pois selittää heille asioita, jotka heitä nuorempien käytöksessä, pukeutumisessa tai valinnoissa askarruttaa. Päinvastoin, jotkut heistä saattaisivat jopa ilahtua pienestä selvennyksestä, ja näin voitaisiin tulevaisuudessa välttää inhottavia tilanteita vaikkapa busseissa tai sukujuhlissa.

Elina Laaksonen, Sammon keskuslukion viestintälinjan Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia ja muuta sisältöä omista aiheistaan.

Tuoreimmat aiheesta: Yle Uutisluokka

Yleltä löytyy kouluille jo 4 500 videota, joilla yhteiskunnalliset asiat voi tuoda osaksi nuorten arkea

Triplet-opetusta.

Yle Triplet -palvelu auttaa opettajia pitämään opetuksen ajassa kiinni. Palveluun julkaistaan kolme uutta videota joka päivä.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimituksen päivä - aluetoimituksissa sisällöt syntyvät yhteistyöllä

Ohje: Näin teet hyvän uutisvideon


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Mikä on uutinen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä