Yle Uutisluokka |

Lukiolaisen näkökulma: Suomi on täydellinen juuri minulle

On helppoa unohtaa, kuinka hyvin asiat täällä ovat. Olen äärimmäisen kiitollinen, että asun juuri Suomessa, kirjoittaa Yle Uutisluokan Iida Pulkkinen.

suomen lippu liehuu mäntyjen edessä
Kuva: Anne Saarinen / AOP

Saunasta, salmiakista ja kahvista – niistä on hiljaiset suomalaiset tehty. Paitsi minua, eikä montaa muutakaan. Vihaan kaikkia kolmea, mutta kai silti olen vieläkin aito suomalainen? Hiljainen kyllä olen. Liiankin hiljainen jopa monen suomalaisen makuun.

Mitä suomalaisuus sitten on? Sana "suomalaisuus" saa stereotypiat juoksemaan päässäni. Itseironian, hiljaisuuden, jurouden ja bussin, jossa kaikki istumapaikat ovat "varattuja", vaikka puolet niistä on tosiasiassa tyhjiä.

Hyvin usein kuulee, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Moni keskustelupalstoilla seikkaileva vaikuttaa käsittävän tämän sanonnan väärin. Eihän lottovoitolla tarkoiteta tässä yhteydessä rahaa, vaan hyvinvointia. On helppoa unohtaa, kuinka hyvin asiat täällä ovat. Olen äärimmäisen kiitollinen, että asun juuri Suomessa. Täällä minun ei tarvitse kärsiä suurista luokkaeroista tai kalliista koulumaksuista. Saan kulkea ja puhua vapaasti, eikä "Fake news" ole sanonta, jota presidenttimme viljelee vastauksena jokaiseen häntä koskevaan negatiiviseen artikkeliin.

Suomalaiset ovat omituisia patriootteja. Ruotsi pitää päihittää jääkiekossa ja aina ollaan ylistämässä vaikeaa kieltämme ulkomaalaisille. Kun kyse on puolestaan suomalaisten brändien tukemisesta, monet näistä patriooteista katoavat. Otetaan esimerkiksi Nokia. En tunne ketään, joka enää omistaisi Nokian puhelimen. Toisin on Etelä-Koreassa, jossa on käytetty paikallista Samsungia henkeen ja vereen. Mikseivät suomalaiset tehneet samoin Nokian laskun aikaan?

Loppujen lopuksi kysymykselle "Mitä on suomalaisuus?" ei ole oikeaa vastausta. Jokainen ihminen on yksilö, eikä sama kansallisuus voi aina yhdistää meitä kaikkia. Toivon kuitenkin, että jokainen suomalainen on ylpeä kansallisuudestaan, sillä itse en haluaisi asua missään muualla. Suomi on täydellinen juuri minulle.

Iida Pulkkinen, Kannaksen lukion Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatus-hanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä