Yle Uutisluokka |

Lukiolaisen näkökulma: Tyttönä ja tuomarina jalkapallokentällä

Naistuomareita kohtaan on kovia ennakkoluuloja. Seksistiset olettamukset suututtavat ja niistä pitäisi päästää irti, kirjoittaa Yle Uutisluokan Elli-Maija Lehtimäki.

Kuvassa lukiolainen Elli-Maija Lehtimäki.
Elli-Maija Lehtimäki muistuttaa, että jalkapallo kuuluu kaikille. Kuva: Sanna Tikka

Kommentteja satelee niin katsomosta kuin vaihtopenkiltäkin. Oma henkilökohtainen suosikkini kuuluu seuraavasti: "Hei humppatukka, missä sun balettitossut on?" Monet valmentajat odottavat, että kentälle astelee mies, mutta ennakkoluulot kasaantuvat, kun 15-vuotias tyttö vaihtaa oranssin paidan päälle ja ottaa pillin käteen.

Jalkapalloa pidetään niin sanotusti "poikien lajina", mutta se on tarkoitettu kaikille. Miksei siis tuomarina voi olla kuka vain? Olen kasvattanut kovan kuoren futiskentille. En ota itseeni, kun joku kritisoi toimintaani. Olen tuomaroinut vasta yhden kesän. Siltikin siihen on mahtunut kaikenlaista, positiivista ja negatiivista.

Kesäni kohokohtiin kuului, kun pelin jälkeen hävinneen joukkueen valmentaja tuli kertomaan, että olen tämän kesän paras tuomari. Naistuomareita ei ole paljon, joten niitä harvoja kohtaan on kovia ennakkoluuloja. Seksistiset olettamukset heitä kohtaan suututtavat ja niistä pitäisi päästää irti.

Olen kasvattanut kovan kuoren futiskentille.

Nainen jalkapallokentällä tuomarin roolissa on iloinen yllätys. Tällaista näkee harvoin, ja toivoisin yhä useampien naisten hakevan erotuomarikurssille. Olen pitänyt tuomaroinnista paljon ja löysin siitä kivan harrastuksen itselleni. Tuomarointi on tuonut minulle uusia ystäviä iästä riippumatta. Sosiaaliset taitoni ovat nousseet uudelle tasolle tuomaroinnin ohella sekä olen entistä puheliaampi.

Ilkeät kommentit katsomosta ja vaihtoaitiosta lähinnä naurattavat minua, mutta takana piilee karu totuus. Seksismi näkyy ikävästi jalkapallokentillä. Monen mielestä tuomarin pitää olla "kokenut mies, jolla on homma hanskassa ja auktoriteetti kohdillaan". Tämä perusolettamus harmittaa. Elämme vuotta 2020, mutta kaikki eivät käyttäydy sen mukaisesti. Luulisi, että ihmiset ovat kasvaneet fiksummiksi, mutta petyn uudelleen ja uudelleen huomatessani, ettei näin ole toistaiseksi tapahtunut.

Olen nauttinut tuomaroinnista, enkä kadu hetkeäkään ilmoittautumista kurssille. Odotan innolla keväällä alkavaa kautta ja uusia pelejä. Jää nähtäväksi, mitä uusi kausi tuo tullessaan. Toivon kuitenkin, että seuraavana kesänä, kun astelen pelikentälle, ensimmäinen asia, jonka kuulen ei olisi "Hei kato ton tuomarin p******ä!"

Elli-Maija Lehtimäki, Sammon keskuslukion viestintälinjan Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia ja muuta sisältöä omista aiheistaan.

Tuoreimmat aiheesta: Yle Uutisluokka

Yleltä löytyy kouluille jo 4 500 videota, joilla yhteiskunnalliset asiat voi tuoda osaksi nuorten arkea

Triplet-opetusta.

Yle Triplet -palvelu auttaa opettajia pitämään opetuksen ajassa kiinni. Palveluun julkaistaan kolme uutta videota joka päivä.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimituksen päivä - aluetoimituksissa sisällöt syntyvät yhteistyöllä

Ohje: Näin teet hyvän uutisvideon


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Mikä on uutinen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä