Yle Uutisluokka |

Maarit Rossi kisaa maailman parhaan opettajan palkinnosta

Pian selviää, onko Maarit Rossi miljoonan dollarin opettaja. Hän on saanut lapset nauttimaan matematiikan opiskelusta, ja on nyt ehdolla Global Teacher Prizen saajaksi. Noin 900 000 euron palkintoa pidetään opetusalan Nobelina. Kilpailun kymmenen finalistia valittiin noin 8 000 hakijan joukosta lähes 150 maasta.

Siuntiolaisen matematiikan opettajan Maarit Rossin tie finalistiksi alkoi Leedsin yliopistosta, jolla on maine opetuksen ja oppimisen uudistajana. Opintomatkalle tulleet matematiikan ja luonnontieteiden opettajat laitettiin ratkomaan vaativia ongelmia ryhmissä, ilman kirjoja tai taustatietoja. Oli luotettava ajatusten vaihtoon, kokeilemiseen ja uteliaisuuteen. Maaritin ryhmä ratkaisi tehtävän, ja se oli alkusysäys kymmeniä vuosia kestäneelle kehitystyölle.

- Siellä ymmärsin, että tapa, jolla olin opettanut matematiikkaa yli vuosikymmenen, olikin väärä. Sillä hetkellä kyseenalaistin perinteen, jolla minua itseäni oli aikanaan opetettu ja jota olin omassa työssäni luontevasti jatkanut, Maarit Rossi muistelee.

Pulpetissa istuminen, annetun tiedon kopiointi ja kirjoista pänttääminen eivät enää tuntuneet tavoilta, jotka tukevat oppimista. Maarit alkoi pohtia, mitä muuta tunneilla voisi tehdä? Voisiko matematiikka olla hauskaa?

Uutisluokkalaiset kävivät kysymässä Maaritin oppilailta, millaista tunneilla on. Kuudesluokkalaiset ottivat nipun kukkakeppejä, ja rakensivat niiden avulla kuutiometrin. Se tapahtui vauhdikkaasti, ryhmässä pohtien ja kokeilemalla. Oppilaiden mielestä kuutiometrin koon ja muodon hahmottaa paremmin, kun sellaisen rakentaa itse.

- Maarit osaa soveltaa kirjan tehtäviä niin, että me ymmärretään ne paremmin. On kivaa, kun tehdään ilman kirjaa. Aina odottaa, mitä jännää Maarit on keksinyt, kertoo kuudesluokkalainen Helmi Outavaara.

Maarit jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle, mutta jatkaa matematiikan opettamista tuntiopettajana Kirkkonummen Kartanonrannan koulun kuudesluokkalaisille. Maaritin tunnit tarjoavat oppilaille jännitystä, kun ei tiedä mitä tällä kertaa tehdään. Varmaa on, että hiljaisen pänttäämisen sijaan saa ratkoa ongelmia, liikkua ja kysyä kaverilta neuvoa. Ja että on hauskaa. Matematiikantunnilla.

Global Teacher Prize jaetaan Dubaissa 13.3.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä