Yle Uutisluokka |

Maarit Rossi: Nuoret oppivat mediataitoja myös toisiltaan

Nykykoulun kiperä haaste on, miten opettaa lapsi lukemaan mediaa. Olen kuullut koulua moitittavan siitä, että se on oma saarensa erossa muusta maailmasta. Maailma kuitenkin tunkee kouluun reaaliajassa. Sen takaa liki jokaisen suomalaisen lapsen taskussa oleva älypuhelin. Jos mediakriittinen aikuinen kokee tietoähkyä ja hukkuvansa uutistulvaan, miten on lapsen laita?

Maarit Rossi
Kuva: Jyri Laitinen

Suomessa koulu ei ole yksin tämän haasteen kanssa. Meillä on kasvatuskumppanina Yle Uutisluokka - mediakasvatushanke, jossa nuoret ryhtyvät toimittajiksi Ylen journalistien auttaessa uutiskummeina. Yhteistyö ruokkii kaikkia osapuolia. Opettajille on tarjolla monipuolista materiaalia mediaopetukseen, nuoret pääsevät konkreettisesti käsiksi mediaan ja Yle saa toimintaansa uuden ulottuvuuden, nuorten näkökulman maailman ilmiöihin.

Suomalaiset opettajat pääsevät myös ensimmäisenä maailmassa käyttämään maksutonta Yle Uutisluokka Triplet -palvelua, joka tuottaa Ylen uutisista opetusmateriaalia oppitunneille joka arkiaamu. Palvelu on tarkoitettu peruskouluille sekä toisen asteen oppilaitoksille.

Kollegani Jaana Lindfors Kirkkoharjun koulusta tekee Uutisluokka-yhteistyötä nyt toista vuotta. Lindfors ei keksi parempaa tapaa opettaa medialukutaitoa kuin se, että nuoret itse pääsevät tekemään uutisjuttuja. Toiminta on tehnyt hänen oppilastaan yhteiskunnallisia vaikuttajia. Viime vuosi oli Suomessa vaalivuosi, ja oppilaat pääsivät Ylen avustuksella muun muassa politiikan teon ytimeen.

Pääministeri ja puolustusministeri joutuivat Kirkkoharjun uutisluokkalaisten vaalitenttiin. Myös presidenttiä haastateltiin. Nuorten ennakkoluulottomat kysymykset toivat piristävän puheenvuoron jämähtäneeseen poliittiseen jargoniin. Haastattelut esitettiin televisiossa ja Ylen verkkosivuilla, ja ne saivat kehuvia kommentteja sosiaalisessa mediassa. Tänä vuonna Kirkkoharjun koulun uutisluokkalaiset pääsevät tekemään itse ideoimaansa radio-ohjelmaa.

Kun tieto sijoittumisestani kymmenen parhaan joukkoon Global Teacher Prize –kisassa tuli julki, tiesi Uutisluokan tuottaja Hanna Visala, että Kirkkoharjun koulussa on valmiudet toimia. Uutisluokkalaiset Pihla Jokinen ja Leo-Pauli Moisio lähtivät tekemään juttua Kartanonrannan kouluun. Yhdeksäsluokkalaiset haastettelivat kuudesluokkalaisia oppilaitani, ja valmis uutisinsertti pääsi televisioon ja Ylen verkkosivuille. Nuoret voivat oppia median toiminnasta myös toisiltaan, mistä kyseinen uutisjuttu on oiva esimerkki.

Uutisluokka hyödyntää aktiivisesti sosiaalisia medioita. Se tietää, että jakaminen on nykykulttuuria eikä tiedon panttaamiselle ole sijaa. Mediaa on mahdollista oppia lukemaan ja siitä on lupa nauttia. Tämä näkyi Uutisluokan päivänä 26.4. Pasilassa. Tuona päivänä uutisluokkalaiset olivat vahvasti esillä valtakunnallisessa ja sosiaalisessa mediassa.

Haluan tällä blogikirjoituksella rohkaista opettajia avaamaan luokkahuoneen ikkunat ja etsimään yhteistyökumppaneita. Luit blogiani tähän asti. Oletpa kanssani samaa tai eri mieltä, hyödynnät parhaillaan sosiaalista mediaa. Jos kiinnostuit, seuraa Uutisluokan tapahtumia tunnisteella #uutisluokka.

Cathy Rubinin Top Teacher Bloggers -ryhmä kirjoittaa tässä kuussa aiheesta sosiaalinen media opetuksessa. Tämä blogi on yksi kymmenestä. Juttuni englanninkielinen versio ja yhdeksän muuta löydät osoitteesta: http://www.cmrubinworld.com/

Kirjoittaja on matematiikanopettaja, joka pääsi kansainvälisen Global Teacher Prize 2016 -kilpailun 10 parhaan joukkoon. Rossi opettaa Kartanonrannan koulussa Kirkkonummella.

Tuoreimmat aiheesta: Yle Uutisluokka

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä