Yle Uutisluokka |

Miksi nuoret kulkevat nilkat paljaina? 15-vuotias Max: “Se on tyylikästä ja jalat ei näytä tönköiltä”

Nuorilla on erikoisia ja outojakin tapoja, joista on huomaamatta muodostunut käyttäytymisnormeja. Otimme selvää esimerkiksi siitä, miksi nuoret kulkevat nilkat paljaana.

Lähikuva jaloista, joissa nilkat ovat paljaana.
Kuva: Laura Tolonen / Yle

Yle Uutisluokan Hertta Kivikko ja Ronja Enkovaara kysyivät 14–18-vuotiailta nuorilta, mikä heitä ihmetyttää nuorten oudoissa tavoissa. Ihmetyksen aiheita löytyi niin pukeutumistyyleistä kuin erikoisista tavoista ja käyttäytymisestä.

Eniten pinnalle nousi ihmetys siitä, miksi tuntuu, että on kuljettava massan mukana kuuluakseen joukkoon. Miksi nuoret esittävät jotain, mitä oikeasti eivät ole? Johtuuko tämä nuorten epävarmuudesta ja sen takia ei haluta erottua joukosta?

"Nilkat paljaana on hullu tyyli, mikä on aika nice!"

Monet nuoret miettivät pukeutumiseen liittyviä kysymyksiä. Mikä on todellinen syy siihen, että kylmällä säällä nuoret kulkevat nilkat paljaana, takki auki ja ilman pipoa sekä hanskoja?

– Se korostaa kivasti jalkoja ja ne ei näytä silleen tönköiltä. Se vaan näyttää tyylikkäältä, kertoo 15-vuotias Max Zilliacus.

Monet miettivät, onko todellakin järkevää kulkea vähissä vaatteissa ja saada paleltumia tai vaikka akillesjänteentulehdus.

– Ehkä nilkat paljaana meneminen tuo sellasta raikkautta ja vähän selkeyttää jalkoja. Se näyttää myös kivalta, mutta en itse kannata kylmällä säällä nilkat paljaana olemista, kertoo porvoolainen Kaisla Lehosmaa.

Teinitytöillä on jaloissaan tennarit, nilkkurit ja karvasaappaat.
Kuva: Hanna Lumme / Yle

Usein ajatellaan, että nuoret joilla on rohkeampi pukeutumistyyli ovat erityisen huomionhakuisia ja outoja. Voiko kysymys olla jostakin muusta?

– Miksi erilaisia pukeutumistyylejä oudoksutaan? Sehän on vain tapa toteuttaa itseään, eikä muiden mielipiteiden tulisi vaikuttaa siihen, miettii 16-vuotias Amelia Laakko.

Onko toisten arvostelu oman itsetunnon kohottamista?

15-vuotiaan Emppu Haverisen mukaan monet saattavat arvostella ja tuomita ihmisiä vain ulkonäön perusteella ilman, että he edes yrittävät tutustua ihmiseen persoonana.

– Pahan puhuminen toisista ja arvostelu ulkoisten seikkojen perusteella ja sellainen toisten kritisointi oman itsetunnon kohottamiseksi ihmetyttää, sanoo Emppu.

Koetaanko muut nuoret siis uhaksi itselle? Onneksi kuitenkin jotkut ovat alkaneet kiinnittää tähän huomiota ja ylipäänsä huomanneet tämän piirteen itsessään ja alkaneet kyseenalaistaa sitä. Tämä on arvostettava asia nuorissa!

Peiliselfiellä voit näyttää koko asusi

Vanhempiakin mietityttänyt nuorten tapa on ottaa peilin kautta selfieitä. Kukaan haastateltavista ei itse asiassa tiedä, mistä tämä ilmiö on lähtenyt liikkeelle, mutta varsinkin nuorten keskuudessa se on levinnyt yleiseksi tavaksi. Suurin osa kertoi haluavansa esitellä näin koko asunsa.

– Mä tykkään muodista ja haluan näyttää sen muillekin, kertoo yhdeksäsluokkalainen Isla Lauritsalo.

Tytöt ottavat kuvaa älypuhelimella.
Peiliselfieitä otetaan usein wc:ssä. Kuva: Jukka Koski / Yle Uutisluokka

Kuvasta saa myös enemmän irti, sillä voi näyttää enemmän todellisuutta ja kokonaiskuvaa kuvanottohetkestä. Peiliselfie toimii varsinkin tyttöjen keskuudessa helppona tapana saada oma vartalo näyttämään omasta mielestä paremmalta.

– Itse tykkään peiliselfieistä, kun niihin ei erikseen tarvita kuvaajaa vaan se on nopeeta napata ite.” sanoo 15-vuotias Jenni Natunen.

Some on aina mukana ja se luo paineita

Suuri osa nuorista käyttää päivittäin jotain sosiaalisen median palveluita. Niitä käytetään yhteyksien ylläpitämiseen ystävien välillä, kuvien jakamiseen, videoiden katsomiseen sekä musiikin kuunteluun. Medioista on kehkeytynyt tärkeä osa arkea.

Sosiaalinen media eli some aiheuttaa toisille myös riippuvuutta ja jotkut eivät kykene sivuuttamaan puhelimeen tullutta ilmoitusta. Se luo monelle nuorelle paineen olla tavoitettavissa myös oppituntien aikana. Tämä häiritsee niin omaa kuin muidenkin oppimista.

– Mua ainakin häiritsee, kun opettaja joutuu jatkuvasti huomauttamaan samoille oppilaille kännykän käytöstä, kertoo yläastelainen Anni Junttila.

Somessa on helppo puhua. Sen voi tehdä erilaisten nimimerkkien takaa, eikä ihmistä ja sen reaktioita tarvitse kohdata kasvotusten. Tämä saattaa johtaa usein valehteluun ja asioiden kertomatta jättämiseen, mikä johtaa väärinymmärryksiin.

– Väheneekö nuorten sosiaaliset taidot vai minkä takia puhelimella roikutaan jatkuvasti ja ollaan olevinaan niin sosiaalisia, mutta kasvotusten ei uskalleta kohdata muita ihmisiä, ihmettelee 15-vuotias Ines Nyman.

Artikkelin ovat kirjoittaneet Hertta Kivikko ja Ronja Enkovaara, Yle Uutisluokka

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä