Yle Uutisluokka |

Miten koulu vaikuttaa nuorten mielenterveyteen? Kysyimme äänekoskelaisilta oppilailta ja opettajilta

Koulu on iso osa nuorten elämää, joten se vaikuttaa suuresti.

Koulun käytävä.
Kuva: Kiia Sell / Yle Uutisluokka

Mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet nuorten keskuudessa merkittävästi lähiaikoina. Osa syynä ovat sosiaalinen media, epärealistiset ihannekuvat ja kasvamisen paineet, mutta miten koulu vaikuttaa tähän kaikkeen?

Haastattelimme Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoulun 7.–9.-luokkien oppilaita, miten koulu vaikuttaa nuorten elämään ja mielenterveyteen.

Koulu on iso osa nuorten elämää, joten se vaikuttaa suurestikin.

– Koulu aiheuttaa esimerkiksi stressiä, epäonnistumisen pelkoa, keskittymisvaikeuksia, ahdistusta ja koulu-uupumusta. Myös kiusaaminen vaikuttaa oppilaiden itsetuntoon, suurin osa oppilaista kommentoi.

Seitsemäsluokkalaiset kertoivat uusien asioiden, kaveripiirien, opettajien ja kouluympäristön vaikuttavan. Osa oppilaista sanoi myös, että koulu vaikuttaa hyvällä tavalla mielenterveyteen kavereiden takia.

Monien mielestä mielenterveysongelmat tuottavat väsymystä sekä motivaation ja keskittymiskyvyn puutetta, joten lintsaaminen ja koulunkäynnin alaspäin meno ovat normaaleja seurauksia.

Viidestätoista oppilaasta kahdeksan sanoi mielenterveysongelmien olevan harvassa koulun oppilailla. Yksi ei osannut sanoa ja loput kertoivat niiden olevan yleisempiä mitä luullaan.

Kysyimme oppilailta miten koulu voisi parantaa oppilaiden mielenterveyttä, johon monet vastasivat, että koulussa pitäisi olla sellainen henkilö, jolle pystyisi puhumaan ja stressitekijöitä pitäisi vähentää. Aihetta pitäisi myös tuoda enemmän esille koulussa, kerrottaisiin, ettei mikään ongelma ole liian pieni eikä ole häpeällistä käydä juttelemassa kuraattorilla tai psykologilla. Jo kysymällä "miten menee" voi vaikuttaa sekä jopa auttaa toista ihmistä.

Kuusi oppilasta kertoi kokevansa mielenterveysongelmia koulun takia, yleensä ne ovat olleet stressiä, sosiaalista ahdistusta sekä yksinäisyyden tunnetta. Myös koulun valaistus ja huono ilmasto ovat vaikuttaneet fyysisesti.

– Tuntuu, että olisi voinut pärjätä paljon paremmin, koska vanhemmille haluaa olla mahdollisimman hyvä lapsi. Tuntuu, että vanhemmat eivät ansaitse huonompaa kuin täydellinen, kahdeksasluokkalainen Sanni Ouli kertoi.

Tyttö nojaa lavuaaria vasten.
Kuva: Nellamaria Tuimala / Yle Uutisluokka

Opettajien Niko Rossin ja Laura Arven mielestä koulu vaikuttaa suuresti oppilaan mielenterveyteen, sillä se on niin suuri osa elämää. He uskovat pystyvänsä vaikuttamaan nuorten mielenterveyteen luomalla oppimisympäristöstä rennon, turvallisen ja mukavan paikan olla.

– Tehdään oppitunnit ja opiskelu rennoksi. Eli tehdään hommia, mutta ei veren maku suussa, Rossi lisäsi.

Merkkejä mielenterveysongelmista saattaa näkyä joistakin oppilaista, mutta hiljaisimmista ihmisistä niitä on vaikeampi huomata.

– Näkee jos ihminen voi huonosti, mutta läheskään kaikkia mielenterveysongelmia ei tavallinen ihminen näe päällepäin. Pitää olla jo aika huonosti asiat että sen päällepäin pystyy näkemään, siksi niihin on vaikea puuttua, Arve kommentoi.

Opettajien mielestä mielenterveysongelmat ovat yleisiä ja lisääntymään päin Koulunmäen yhtenäiskoulun koulun oppilailla, samanlailla kuin muissakin kouluissa.

Koulukuraattori Liisa Itäkunnas ja koulupsykologi Anu Siekkinen työskentelevät Koulunmäen yhtenäiskoulussa nuorten kanssa ja ovat paljon tekemisissä oppilaiden mielenterveysongelmien kanssa.

Heidän mielestään koulu voi parhaimmillaan tukea oppilaiden mielenterveyttä, mutta koulu voi aiheuttaa myös haittapuolia kuten stressiä.

– Emme usko, että kaikki keillä on mielenterveysongelmia tulevat puhumaan niistä, mutta ylä- ja alakoululaisten yhteydenotot ovat lisääntynyt ja oppilaat tulevat puhumaan ongelmistaan aikaisemmin, joka helpottaa ehkäisemistä, Itäkunnas ja Siekkinen kertoivat.

Itäkunnas ja Siekkinen sanoivat, että opettajat pystyvät omalla toiminnallaan vaikuttamaan oppilaiden mielenterveyteen esimerkiksi kohtaamalla oppilaan, jotta oppilas tulisi kuulluksi. Koko koulu yhteisönä voi tukea oppilaiden hyvinvointia puhaltamalla yhteen hiileen.

Nellamaria Tuimala ja Kiia Sell Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoulun Uutisluokka.

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimituksen päivä - aluetoimituksissa sisällöt syntyvät yhteistyöllä

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Mikä on uutinen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä