Yle Uutisluokka |

Näkökulma: Fitnessbuumi saa tuntemaan itsensä riittämättömäksi

Fitness on parin viime vuoden aikana noussut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Se, joka hikoilee illat salilla ja syö terveellisesti on usein suositumpi kuin se, joka käy salaa röökillä nurkan takana. Onko tässä ilmiössä mitään pahaa, pohtii uutisluokkalainen Myrsky Virmavirta.

Myrsky Virmavirta.
Kuva: Jukka Koski

Fitness on parin viime vuoden aikana noussut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Juoksuhousut voi nyt ostaa lähes mistä tahansa vaatekaupasta ja terveelliset elämäntavat ovat pinnalla kaikkialla. Instagramista hashtagilla #healthylife ja #fitness löytyy yli sata miljoonaa kuvaa. Se, joka hikoilee illat salilla ja syö terveellisesti on usein suositumpi kuin se, joka käy salaa röökillä nurkan takana. Onko tässä ilmiössä siis mitään pahaa?

Ilmiössä, treenaamisen lisäksi, painotetaan vahvasti myös terveellisen ruokavalion sekä levon merkitystä. Tämä on tietenkin hienoa. Parhaimmillaanhan hienot treenivaatteet ja somepersoonat innostavat nuoria ja koko kansaa elämään terveellisemmin.

On kuitenkin hyvä tarkastella kolikon kääntöpuolta. Fitnessiä tarjotaan joka suunnasta ja salilla käynti jo itsessään on tietynlainen status. Olen itse liikunnallinen nuori. Ja vaikka tiedän, että asiani ovat hyvällä tolalla, saa fitnessbuumi tuntemaan itsensä riittämättömäksi. Huonoa omaatuntoa kokee, jos joskus jää ennemmin kotiin rentoutumaan kuin lähtee lenkille. Näyttääkö sitä muihin verrattuna laiskalta? Tuollaisten ajatusten jälkeen on vaikea palauttaa mieleen miten liikunnan tulisi olla hauskaa ilman, että tarvitsee liikkumisellaan todistaa muille mitään

Fitnessbuumista on kasvanut ulkonäkökeskeinen ilmiö, jossa ihannevartalon havittelua perustellaan sillä, miten on hyvä elää terveellisemmin. Ennen tytöt lakkasivat syömästä saadakseen silloisen langanlaihan ihannevartalon ja nyt, niin tytöt kuin pojatkin, huhkivat salilla ja lenkkipoluilla sekä litkivät proteiinijuomia - lihaksikas ihannevartalo mielissään. Tulisi olla hyvät vatsalihakset, voimakkaat kädet ja jalat, pyöreä ja timmi takapuoli. Ja jos et koe tärkeäksi havitella näitä, olet laiska tai et välitä omasta hyvinvoinnistasi. Juuri siksi buumista erillään pysyminen on vaikeaa. Minulle on tultu suoraan sanomaan “hei, eiks sunkin pitäis alkaa käymään salilla”. Hei kuule, käyn minä toisinaan salilla, mutta en siksi, että sinusta minun pitäisi.

Some näyttelee tärkeää osaa ilmiön leviämisessä ja sen suosion ylläpitämisessä. Lihaksikkaita ja iloisia ihmisiä hymyilee lifestyle-blogeissa, Instagramissa, Snapchatissa, Facebookissa… Someen jaetaan kuvia salilta, terveellisistä aterioista ja “motivoivista” teksteistä - esimerkkinä: “What’s your excuse?” Someen ei kuitenkaan jaeta sitä, miten ei jostain syystä lähtenytkään lenkille tai söi lounaaksi salaatin sijasta hampurilaisen. Miksi lopulta salilla käyntiä tärkeämmäksi on noussut omasta salilla käymisestä kertominen muille? Miksi oman elämän tulisi näyttäytyä muille täysin virheettömänä?

Jospa vain voisimme unohtaa kaiken mitä meidä muka tulisi olla ja miltä meidän muka pitäisi näyttää. Hienojen juoksuhousujen hankinnassa ei toki ole mitään pahaa, niin kuin ei salilla treenaamisessakaan. Tärkeää kuitenkin olisi, että me nuoret pohtisimme itse miksi teemme mitäkin ratkaisuja. Liikunnan ilon löytää varmemmin seuraamalla omia kiinnostuksen kohteitaan kuin muoti-ilmiöitä pärjäämisen pakosta. Fitnessesikuvia enemmän tarvitsemme mallia sellaisesta terveellisestä elämästä, missä ei tarvitse olla yhtään mitään, mutta voi olla mitä tahansa. Ja se, jos mikä, tukee tervettä kasvua ja kehitystä.

Myrsky Virmavirta, Otalammen koulun uutisluokka

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä