Yle Uutisluokka

Nuoren näkökulma kuntavaaleihin: Antakaa meille mahdollisuus vaikuttaa

Viime kuntavaaleissa valtuutettujen keski-ikä oli 50 vuotta. Vain kuusi prosenttia valituista oli alle 30-vuotiaita. Nuorille pitäisi näyttää, että heidän mielipiteillään on oikeasti merkitystä, kirjoittaa uutisluokkalainen Veera Kaatrasalo.

Kättely.
Kuva: Niko Mannonen / Yle

Kunnallisvaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Ikäluokalleni kyseessä on ensimmäinen kerta, kun pääsemme käyttämään äänioikeuttamme. Monet ehdokkaat pohtivatkin keinoja nuorten tavoittamiseksi ja puolueet kampanjoivat saadakseen nuoria ehdokkaita listoilleen. Totuus on kuitenkin karu. Ehdokkaiden keski-ikä oli edellisissä kuntavaaleissa lähes 50 vuotta.

Päivänpolttava kysymys onkin, miten nuoret saadaan kiinnostumaan kunnallispolitiikasta. Ensimmäinen asia on varmastikin koulutus. Politiikka, etenkin kunnallispolitiikka, on valitettavan tuntematon aihe monelle nuorelle. Politiikka koetaan vaikeaksi ja tylsäksi, vaikka demokratian idea on, että kaikki osallistuvat päätöksentekoon. Mielestäni kouluissa politiikkaa pitäisi tarkastella enemmän käytännön tasolla. Millaisista asioista kunnassa päätetään ja miten päätöksentekoon voi vaikuttaa? Miten asetutaan ehdolle ja mitä kunnanvaltuutettu oikeastaan tekee?

Toiseksi, nuorille on tärkeää kertoa, miksi niinkin tylsän asian kuin politiikan seuraaminen ja ymmärtäminen on tärkeää. Historiaa ja maailman nykytilannetta tarkastellessa populismin aiheuttamat riskit ovat selvästi näkyvillä. Laajempi ymmärrys politiikasta auttaa estämään mielipiteiden ohjailun.

Kolmas, ehkä tehokkain keino nuorten mukaan saamiseksi on se, että nuorille annetaan mahdollisuus vaikuttaa. Nuoret täytyy osallistaa heitä koskeviin päätöksiin ja osoittaa, että heidän mielipiteillään on oikeasti merkitystä. Ei ole mitään hyötyä kysyä nuorten mielipidettä koulun tilojen kehittämisestä, jos mihinkään ei ole varaa. Päättäjien on huomioitava myös se, että nuoruus on lyhyt aika. Esimerkiksi yläaste ja lukio kestävät molemmat vain kolme vuotta. Kauas tulevaisuuteen sijoittuvat hankinnat eivät kosketa senhetkisiä nuoria lainkaan.

Kuvassa lukiolainen tyttö veneiden edessä.
Veera Kaatrasalo.

On selvää, että kunnallispolitiikassa on tehtävä muutoksia. Kunnallisvaalien äänestysprosentti on laskenut liki parikymmentä prosenttiyksikköä noin 40 vuoden aikana. Tämä kertoo mielestäni siitä, että kuntalaiset eivät koe voivansa vaikuttaa kunnan asioihin. Jos uusia sukupolvia ei saada kiinnostumaan politiikasta, tilanne huononee entisestään. Vaikka kunnallispolitiikka ei vaikuttaisi kaikkein mielenkiintoisimmalta vapaa-ajan aktiviteetilta, on kuitenkin hyvä muistaa, että joku käyttää valtaa ja päättää asioista. Äänestämällä me voimme päättää kuka.

Veera Kaatrasalo, Lapinlahden lukion ja Kuvataidelukion Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatus-hanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Tuoreimmat aiheesta: Yle Uutisluokka

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat