Yle Uutisluokka |

Pelottava piski vai suloinen hauveli?

Yle Uutisluokan kyselyssä pitbullia pidettiin vaarallisimpana rotuna. Pitbullin omistaja Nona Tillaeus pitää kuitenkin Rolf-koiraansa ketteränä ja fiksuna.

Rolf-koira
Kuva: Yle Uutisluokka

Yle Mikkelin Uutisluokka teki kyselyn koiriin liittyvistä ennakkoluuloista. Kyselyssä 52:sta 19 piti pitbullia vaarallisimpana neljästä eri vaihtoehdosta. Vaarattomimpana pidettiin kultaista noutajaa.

Monet ovat varmaan kuulleet pitbullterrieristä, mutta kuinka moni on tavannut sellaisen tai tutustunut niihin? Pitbulleilla on huono maine, mutta se ei aina pidä paikkaansa.

Pitääkin muistaa, että jokainen koira yksilö ja käyttäytyminen on myös paljon koulutuksesta kiinni. Kaikista roduista on omat ennakkoluulonsa, ja jotkin koirat on leimattu vaarallisesti, jopa kielletyiksi joissain maissa.

Koira tarvitsee johtajan, joka osaa pitää kuria. Todennäköisesti vahinkoa tehneet pitbullit ovat huonosti kohdeltuja, tai niillä ei ole ollut vahvaluonteista omistajaa, jolloin koira kokee joutuvansa suojelemaan "laumaansa". Jokainen koira voi olla vaarallinen ihmiselle, jos niitä ei ole koulutettu.

Jotkin koirat ovat toisia suurempia, jolloin niiden raju leikki voi olla vaarallisempaa kuin pienten koirien. Esimerkiksi saksanpaimenkoiran hyökätessä chihuahuan kimppuun voittaja on aikalailla selvä. Chihut kokevat itsensä isoiksi koiriksi, eivätkä aina älyä kokoeroa, jolloin ajattelevat voittavansa isommat koirat. Metsästyskoirat voivat luulla pikkukoiria saaliiksi, jolloin sylikoirilla tulee kiire kotiin.

Suomen pitbull -yhdistyksen mukaan koiran purematilastoissa pitbullin ohittaa myös esimerkiksi kultainennoutaja, joka on leimattu ihanneperheen koiraksi, vaikka tilasto on suhteutettu rodun yleisyyden mukaan.

Ja entä chihuahuat? Ne haukkuvat usein vieraille, ja saattavat pelosta näykätä vierasta sormesta, kun niitä yrittää silittää.

Koiraa ei ole karvoihin ei ole katsominen

Jotkin koirarodut on leimattu rikollisten koiriksi. Pätevä syy voi olla tähän se, että jotkin koirarodut ovat kiellettyjä tietyssä maassa, jolloin kaikki kielletyn rodun omistajat ovat rikollisia.

Helsinkiläinen Nona Tillaeus omistaa pittbullin nimeltään Rolf. Hän kertoo koiransa olevan täysin puhdasrotuinen, ja se on hankittu Kanarian saarilta kennelistä.

Kysyimme häneltä, onko ihmisillä ennakkoluuloja pitbulleja kohtaan. Tillaeus sanoo, että usein ihmisillä on paljon ennakkoluuloja juuri pelkästään rodun takia ja kuulopuheiden takia.

– Kadulla jos kävelee molempien koirien kanssa, niin usein vastaan tuleva menee joko toiselle puolelle katua tai jopa kääntyy toiseen suuntaan, Tillaeus kertoo.

Tillaeus kertoo, että Rolf ei ole ollut koskaan aggressiivinen ihmisiä kohtaan, mutta toisista koirista, varsinkaan uroksista, Rolf ei pidä.

Hän on teettänyt pentuja Rolfin ja Xena-nimisen nartun kanssa. Xena on Tillaeuksen mukaan suojelevampi kuin Rolf ja saattaa ruveta haukkumaan "epäilyttävän" näköisille tyypeille, esimerkiksi humalaisille ja huppupäisille tyypeille

– En hankkinut Rolfia, vaan se tuli minun poikaystävän mukana. Hän olisi halunnut myydä Rolfin, koska se on niin energinen ja tuhoili esimerkiksi kenkiä, kun oli yksinään kotona, mutta sitten ystäväni antoi sen minulle, kun en halunnut luopua Rolfista, koska sillä on ihan paras luonne kaikista koirista, mitä olen ikinä tuntenut.

Koiran koulutus vaatii aina pitkäjänteisyyttä.

– Rolf on fiksu ja tietää mitä sille sanoo mutta välillä vähän hölmö ja unohtaa käskyn nopeasti, kun on niin hönö, sanoo Tillaeus.

Tillaeus haluaa muistuttaa, että pitbullit olivat alun perin perhekoiria. Keksittiin kuitenkin koiratappelut, joihin haluttiin tietenkin mahdollisimman hyviä koiria. Silloin pittejä aloitettiin kouluttaa ja jalostaa koiratappeluita varten, koska ne ovat ketteriä, voimakkaita ja periksi antamattomia.

Olivia Tillaeus ja Emmi Laakso, Mikkelin Urheilupuiston koulun Uutisluokka. Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Tuoreimmat aiheesta: Yle Uutisluokka

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat