Yle Uutisluokka

Suomalaisnuoret tapasivat haaksirikosta selvinneitä pakolaisia: "8-vuotias oli varma, että matka tietäisi kuolemaa"

Lapinlahtelaiset nuoret edustivat Suomea pakolaisuutta käsittelevässä seminaarissa Italian Lampedusassa ja pitivät kokemusta silmiä avaavana.

Euroopan portti, jonka edessä ihmisiä.
Seminaariin osallistuneita nuoria Euroopan portin edustalla marssin päätteeksi. Kuva: Darja Borisova

Lapinlahden Lukion ja Kuvataidelukion opiskelijat Pinja Kuha, Meri Niskanen ja Darja Borisova edustivat Suomea Italian Lampedusan saarella järjestetytässä seminaarissa. Kolme vuotta sitten Lampedusan lähistöllä tapahtuneessa haaksirikossa menehtyi 368 pakolaista, jotka olivat matkalla Afrikasta Eurooppaan.

Seminaarimatkan aikana tytöt ehtivät tehdä ja kokea paljon. He oppivat uutta pakolaisuudesta sekä kokivat silmiä avaavia hetkiä kuullessaan haaksirikosta selvinneiden ihmisten tarinoita. Ne konkretisoivat hädän, jonka pakolaiset olivat kokeneet.

– Oli hurjaa nähdä, millaisilla veneillä ihmiset olivat paenneet kotimaastaan sekä kuinka heidät oli pelastettu haaksirikosta, tytöt kertovat.

Kaikkien matkalaisten mieleen on painunut pienen 8-vuotiaan lapsen tarina. Seminaarin aikana lapsi oli kertonut, kuinka oli varma siitä, että Välimeren halki, kohti Italiaa, suuntaavaan kumiveneeseen astuminen tietäisi kuolemaa. Kuitenkin hänen oli pakko lähteä, sillä pakolaisena vaihtoehtoja ei juuri ole.

Pakolaiset vastaanottokeskuksissa kaupungin toisella puolella

Avunannon tärkeys oli opiskelijoille yksi merkittävä oppi matkasta. Suurin osa avusta, joka kohdistuu pakolaisiin, tulee vapaaehtoisjärjestöiltä, ei valtiolta.

Tytöt kertovat haaksirikon muistoksi järjestetyn marssin jääneen matkalta parhaiten mieleen. He olivat marssineet yhdessä muiden osallistujien kanssa Euroopan portille, joka on keskeisessä osassa Lampedusaa.

Joukko ihmisiä kävelee.
Kolme vuotta sitten tapahtunutta haaksirikkoa osallistui kunnioittamaan yhteisen marssin merkeissä suuri määrä väkeä. Kuva: Darja Borisova

– Pakolaisia ei näkynyt Lampedusan katukuvassa, Darja Borisova toteaa mietteliäänä.

Toiset lisäävät, että pakolaiset on suljettu vastaanottokeskuksiin kaupungin toiselle puolelle. He luulivat pakolaisten olevan enemmän esillä katukuvassa, sillä noin joka neljäs Lampedusan asukkaista on maahanmuuttaja tai pakolainen. Tytöt tapasivatkin vain muutaman haaksirikosta selvinneen pakolaisen.

"Suomen edustaminen oli hienoa"

Tytöt pääsivät edustamaan Suomea myös italialaiselle tv-kanavalle. Heitä oli yllättäen pyydetty haastatteluun yhdessä kreikkalaisten nuorten kanssa. Heistä kuvattiin 30 sekunnin mittainen haastattelu Italian uutislähetykseen.

Nuoria toimittajan haastattelussa.
Tytöt Pinja Kuha (vas.) ja Darja Borisova (oik.) kuuntelevat kiinnostuneina Meri Niskasen toimittajalle jakamia ajatuksia. Kulissien takaa otetussa kuvassa nuoret edustavat kotimaataan seminaarin edustuspaidat yllään. Kuva: Hanna Mari Pasanen

Suomen edustaminen oli hienoa, sillä muiden maiden opiskelijat ja etenkin opettajat kyselivät innoissaan Suomeen kohdistuneista myyteistä. Koulutus oli suosituin ihmetyksen aihe, sillä muut nuoret halusivat tietää, miten juuri Suomessa on niin hyvin menestyneitä opiskelijoita ja hyvä koulutusjärjestelmä.

Kun tytöiltä kysytään, mitä matkasta tulee ensimmäisenä mieleen, jokainen vastaa ”erilaisuus”. Erilaisuus on joko kulttuurillista, ilmastollista tai muuten vain suomalaisuudesta poikkeavaa. Tytöt yllättyivät, kuinka poikkeavaa italialainen kulttuuri olikaan.

– Järjestelyt yllättivät italialaisuudellaan, naurahtaa Meri Niskanen.

Esimerkiksi aikataulut eivät pitäneet sekä osa ennakkotehtävistä jäi käsittelemättä ja työpajoja pitämättä.

 

Jutun ovat kirjoittaneet Roosa Kouvalainen ja Anni Karhunen, Yle Uutisluokka.

Yle Uutisluokka on mediakasvatus-hanke, jossa nuoret tekevät uutisia.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä