Yle Uutisluokka |

Suomen paras CS:GO-joukkue ENCE on noussut maailman parhaimmistoon

Viime aikoina paljon julkisuutta saanut ENCE on lunastanut paikkansa maailman parhaiden joukossa.

ENCE i Katowice.
Kuva: imago images / Newspix / All Over Press

Suomalainen e-sports organisaatio ENCE on lähiaikoina yllättänyt pelimaailman CS:GO-joukkueensa nopealla nousukiidolla pelimaailman huipulle. ENCE:n nousukiito alkoi viime vuonna järjestetyssä DREAMHACK open-turnauksessa, jonka ENCE voitti. Sen jälkeen joukkue on saanut paljon julkisuutta ja on kerännyt suuret määrät faneja.

Viime aikoina ENCE on pelannut kolmessa suuressa turnauksessa (IEM Katowice, Blast Pro Series ja Starseries) lyhyin väliajoin. Näistä ensimmäisessä eli IEM Katowice-turnauksessa ENCE yllätti kaikki ja eteni finaaliin asti, jossa he taipuivat maailman parhaan joukkueen Astraliksen alla.

Tämän jälkeen ENCE kilpaili Blast Pro seriesissä, jossa he sijoittuivat kolmanneksi. Viimeksi ENCE oli kilpailemassa Shanghaissa Starseriesissä, jossa he putosivat välierissä. Tämän jälkeen joukkueen valmentaja ilmoitti pelaajien pitävän hetken lomaa ja alkavan valmistautumaan uusiin turnauksiin.

Usein ulkomailla järjestettävissä turnauksissa on välipäiviä pelien välillä, jolloin ENCE:n joukkue harjoittelee ja rentoutuu esimerkiksi käymällä katselemassa nähtävyyksiä.

E-sports joukkueen pitämiseen liittyy paljon muutakin kuin vain pelien pelaaminen, harjoittelu ja turnaukset, kuten esimerkiksi YouTube-kanavan ylläpito ja sisällön luonti.

ENCE:llä on suuri seuraajamäärä erilaisissa sosiaalisissa medioissa: muun muassa 67 000 seuraajaa Instagramissa, 53 000 seuraajaa Twitterissä ja 47 000 tilaajaa YouTubessa. Somessa toimiminen on joukkueelle tärkeää, koska tällä tavalla joukkueet saavat paljon näkyvyyttä.

Joukkueen pelaajilla on tarkka harjoitteluaikataulu ja pelaajat pelaavat joukkueessa päivätyönä. Joukkue tekee erilaisia investointeja. ENCE:n tuleviin hankintoihin kuuluu mahdollisesti hieroja ja kokki.

Suuria summia

Pelaajat ympäri maailmaa käyttivät vuonna 2017 arviolta 109 miljardia euroa peleihin Newzoon mukaan. Isot pelialan yritykset eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka tekevät rahaa, vaan pelaajat myös tienaavat suuria summia.

Pelaajat ovat kääntäneet rennon ja hauskan pelaamisen kokoaikaiseksi työksi, josta parhaimmat tienaavat jopa miljoonia euroja. E-urheilijan tienestit vaihtelevat sen mukaan missä joukkueessa he pelaavat ja kuinka hyvin joukkue tai yksilö suoriutuu.

Pelaajat saavat kuukausipalkkaa, joka muodostuu sponsoreiden kanssa tehdyistä sopimuksista. Myös kilpailuvoitoista pelaajat saavat provisioita. Isoimmilla organisaatioilla on myös fanituotteita ja omia pelinsisäisiä tavaroita, joista he saavat korvauksia.

Neljäs maailman rankingissa

ENCE:n kuuluisin joukkue on sen CS:GO-joukkue, johon kuuluvat Jani “Aerial” Jussila, Sami “xseveN” Laasanen, Jere “sergej” Salo, Aleksi “Aleksib” Virolainen ja Aleksi “allu” Jalli. ENCE on tällä hetkellä CS:GO:n maailman rankingissa neljäntenä.

ENCE:llä on myös muun muassa Starcraft-, Hearthstone- ja PUBG-joukkueet.

Kuvakaappaus CS:GO-pelistä
Kuva: Aku Vuorinen / Yle Uutisluokka

CS:GO on vuonna 2012 PC:lle julkaistu taktinen ammuntapeli, joka on ollut pitkän aikaa pelipalvelu Steamin pelatuimpia pelejä. Peliä pelaa päivittäin noin 400 000 pelaajaa.

CS:GO:ssa kuten monessa muussakin suositussa pelissä järjestetään e-sports turnauksia ja CS:GO onkin toiseksi seuratuin e-sports peli. Esportsearning.com sivuston mukaan CSGO:n e-sports turnauksissa on jaettu palkintorahoja vuoteen 2019 mennessä noin 65 miljoonaa euroa.

Veeti Lukkarinen, Aku Vuorinen, Urho Eskelinen Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoulun Uutisluokka.

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä