Yle Uutisluokka |

Uudet liikennemerkit ohjaavat liikennettä, mutta jakavat ajatukset

Uudistuksen tarkoitus on selkiinnyttää liikennemerkkejä. Samalla niiden ihmishahmojen muoto muuttuu niin, että ne eivät korosta hahmon sukupuolta. Yle Uutisluokan oppilaat kysyivät, mitä ajatuksia uudet merkit herättävät.

kuvassa liikennemerkki.
Kuva: Yle

Liikennemerkistä ei jatkossa erota siinä kuvatun ihmishahmon sukupuolta. Liikennemerkeistä ei kuitenkaan tehdä pelkästään sukupuolettomia, vaan niitä halutaan ennemminkin muuttaa selkeämmiksi. Monien mielestä vanhat liikennemerkit tekevät työnsä tarpeeksi hyvin, eli ohjaavat liikennettä ja ovat helposti ymmärrettävissä.

Uudet liikennemerkit tulevat uuden tieliikennelain astuessa voimaan vuoden 2019 aikana. Uudet liikennemerkit tulevat maksamaan miljoonia, mutta niiden erot vanhoihin versioihin eivät ole suuria.

Mikkelin Lyseon koulun yhdeksäsluokkalaisen Oscar Happosen mielestä liikennemerkkejä ei tarvitsisi muuttaa. Myös Sara Narvannon mielestä uudet liikennemerkit ovat turhia.

Vanhat liikennemerkit ovat monille tuttuja vuosikymmenien ajalta, eikä sopeutuminen uudistettuihin merkkeihin ole kaikille helppoa. Jotkut kuitenkin pitävät vanhoja liikennemerkkejä neutraalimpana kuin uusia.

– Olen aika lailla kahta mieltä asiasta. Muutoksessa on jotain järkeä, jotta tietynlaiset mies- ja naisroolit, joita merkit näyttävät, saadaan purettua, mutta en tiedä, onko liikennemerkeillä käytännön merkitystä. Periaatteessa vähän tarkempi termien käyttö yhteiskunnan rooleissa, esimerkiksi puhemies puheenjohtajaksi, on tärkeämpää, sanoo opettaja Sari Noponen.

Sukupuolen korostaminen vähenee myös koulussa

Sukupuolen korostamisen väheneminen näkyy ja kuuluu myös muualla. Kouluissa on tullut esimerkiksi opettajille ongelmia, sillä nykyään oppilaita ei voi opetushallituksen linjauksen mukaan kutsua tytöiksi ja pojiksi, eikä heitä voi laittaa sukupuolien mukaan istumajärjestykseen tai muutenkaan tyttö-poika -järjestykseen.

Päämajakoulussa kuudennella luokalla oleva Anni Lahtinen kertoo, että hänen koulussaan opettajat edelleen käyttävät tyttö-poika -jaottelua.

– Kyllä ainakin esimerkiksi, kun jaetaan ryhmiin. On erikseen tyttöjen ja poikien liikuntaryhmät. Joskus on kyllä sekaryhmiäkin, sanoo Lahtinen.

Opettaja Sari Noposen mielestä on myönteinen asia, että koulussa ei jaotella sukupuolen mukaan.

– Mielestäni se on ihan hyvä, mutta siihen totuttelu on aika hankalaa, koska vanha tapa on juurtunut niin syvälle. Välillä saattaa virheitä tulla, mutta silloin pitää pyytää anteeksi, toteaa Noponen.

Johanna Ahonen, Arttu Elfving, Venla Kärkkäinen, Emma Häkkinen, Nea Mustonen, Mikkelin lyseon koulun uutisluokka.

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä