Yle Uutisluokka |

Uusi mobiilisovellus muuttaa Ylen tv-uutiset opetusmateriaaliksi

Suomalaiset opettajat pääsevät ensimmäisenä maailmassa käyttämään maksutonta Yle Uutisluokka Triplet -palvelua, joka tuottaa Ylen uutisista opetusmateriaalia oppitunneille joka arkiaamu. Palvelu on tarkoitettu peruskouluille sekä toisen asteen oppilaitoksille.

Nuoret kokeilevat Yle Uutisluokka Triplet -sovellusta iPadilla.
Kuva: Anne Hämäläinen Yle / Kuvapalvelu

Yle Uutisluokka Triplet tarjoaa opettajille helppokäyttöisen palvelun käsitellä uutisten maailmaa opetuksessaan. Palvelu auttaa kytkemään ajankohtaiset asiat osaksi opetusta. Palvelussa käsitellään päivittäin kolmea uutista. Uuden palvelun ydin on jokaiseen uutisvideoon tehty taustamateriaali ja tehtävät opettajien käyttöön.

Palvelu on Scool Oy:n kehittämä ja se on osa Yleisradion tarjoamaa mediakasvatusta kouluille.

”Lapset kohtaavat valtavan määrän informaatiota joka päivä. Maailman ilmiöt ovat jatkuvasti läsnä heidän arjessaan. Opettajilla on keskeinen rooli muuttuvan maailman selittäjänä. Halusimme luoda opettajille helppokäyttöisen palvelun, jonka avulla he voivat kytkeä ajankohtaiset asiat osaksi opetusta, kertoo Scool Oy:n luova johtaja Saku Tuominen.

”Koemme tärkeäksi sen, että lapset ja nuoret oppivat arvioimaan uutisia kriittisesti ja ymmärtämään asioiden ja ilmiöiden taustoja. Triplet -palvelun avulla opettajat pystyvät itsenäisesti hyödyntämään Ylen uutisia eri oppiaineissa”, kertoo Yle Uutisluokan tuottaja Hanna Visala.

Triplet tuo maailman tapahtumat luokkahuoneeseen

Palvelun taustalla on Helsingin yliopiston tutkimus*, jonka mukaan oppilailla on vaikeuksia yhdistää opetettavia ainesisältöjä tosielämän tapahtumiin. Triplet -palvelun avulla opettaja löytää oppiaineeseen sopivia uutisia osaksi opetusta.

”Kun maailmassa tapahtuu jotain mielenkiintoista tai dramaattista, autamme opettajia keskustelemaan tästä luokassa. Tarjoamme Tripletiin sekä nuoremmille että vanhemmille oppilaille soveltuvia kysymyksiä. Kyse on sekä medialukutaidosta että maailman ymmärtämisestä,” kertoo tehtävistä vastaava opettaja Maarit Korhonen.

Triplet -palvelusta tulee osa Yleisradion Uutisluokan toimintaa. Uutisluokka on Ylen mediakasvatushanke, jonka tavoitteena on parantaa koululaisten medialukutaitoja.

Palvelu aukeaa syksyllä 2015 ja se on maksuton kaikille Suomen opettajille. Rekisteröidy käyttäjäksi osoitteessa https://uutisluokka.triplet.io/.

Tuoreimmat aiheesta: Yle Uutisluokka

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä