Yle Uutisluokka |

Yle Uutisluokan toimittajan virtuaalivierailuille on osallistunut satoja oppilaita – keväällä nuoret saavat oman vaalipäivän

Korona-aika on laittanut myös Uutisluokan arjen uusiksi. Uutisluokan Kreeta-Maria Kivioja on vieraillut jo satojen oppilaiden luokissa virtuaalisesti. Myös nuorten vaalipäivää suunnitellaan jo täyttä höyryä – koronan ehdoilla.

Kuvassa uutisluokkalaisia nuoria.
Viime vuonna Uutisluokan päivä jouduttiin perumaan koronan vuoksi. Vuonna 2018 Uutisluokan päivänä toimittajina olivat muun muassa Anna Kauppinen, Priya Härkönen, Pietari Salmi ja Matias varjonen. Kuva: Yle

Koulut olivat keväällä uuden edessä, kun suuri osa siirtyi lyhyellä varoitusajalla työskentelemään etänä. Myös Uutisluokka joutui kehittämään uudet konstit mediakasvatukseen ja koululaisten tapaamiseen. Poikkeusaikana uutiskummi onkin vieraillut luokkahuoneissa etäyhteyksin.

– Olen kohdannut videon välityksellä useita satoja oppilailta Lapualta Vantaalle. Oppitunnin aiheena ovat toimittajan työ, uutisten tekeminen ja medialukutaito, kertoo uutiskummi Kreeta-Maria Kivioja.

Tuusulalaisen Hyrylän yläasteen opettajan Susanna Kantolan mukaan virtuaalivierailu toi mukavaa vaihtelua koulupäiviin.

– Korona on lopettanut vierailut museoihin ja muihin kohteisiin, minkä vuoksi vierailu oli erityisen piristävä, Kantola sanoo.

Nuorten oma vaalipäivä keväällä

Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta myös perinteistä Uutisluokan päivää suunnitellaan jo täyttä päätä. Tällä kertaa aiheena on kuntavaalit, kun Uutisluokka ja Allianssi järjestävät yhteisvoimin nuorten omat vaalit.

– Keväällä nähdään, millaisen kunnanvaltuuston nuoret valitsevat. Mukaan äänestämään odotetaan jopa 100 000 koululaista. Tulos julkistetaan Uutisluokan päivänä 14.4. jolloin myös nuoret itse ovat toimittajina Ylellä, tuottaja Hanna Visala kertoo.

Mukaan on ilmoittautunut koululaisia ympäri Suomea Utsjoelta Helsinkiin.

– Nuoret raportoivat, mikä on heille tärkeää tai mihin haluavat muutosta omassa kotikunnassaan. Demokratiakasvatus on tässä maailmantilassa erittäin tärkeää, Visala jatkaa.

Etäopetus kasvatti Yle Tripletin suosiota

Vaaliteema näkyy kevään aikana myös Yle Tripletissä, jota käyttää jo noin 23 000 opettajaa. Etäopetukseen siirtyminen kasvatti huimasti palvelun suosiota.

– Etäopetuksen alkaessa Tripletin käyttäjämäärään tuli suuri piikki. Kevään aikana palveluun kirjautui yli kuusi tuhatta uutta opettajaa, Visala kertoo.

Triplet tarjoaa Ylen uutisista opetusmateriaalia peruskoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Sen mobiilisovelluksessa ja verkkosivustolla julkaistaan joka arkipäivä kolme uutisvideota sekä niihin tehtävät, taustamateriaalit ja uutisvisa.

– Tripletin lisäksi Faktaa vai fiktiota -videosarjamme on oiva apu mediakasvatuksen opettamiseen. Viimeksi aiheena oli koronauutisointi. Nyt Mediataitoviikolla julkaisimme videon verkon vaalivaikuttamisesta, Visala kertoo.

Video: Kuvassa toimittaja Kreeta-Maria Kivioja.

Yle Uutisluokka on Ylen mediakasvatushanke, jossa oppilaat tekevät uutisia omista aiheistaan, harjoittelevat medialukutaitoja ja saavat oman äänensä kuuluviin mediassa. Uutisluokka huipentuu keväisin Uutisluokan päivään , jolloin nuoret ja heidän tekemänsä sisällöt ovat esillä Ylen eri kanavissa. Uutisluokkka kuuluu Ylen nuorten toimitukseen.

Ilmoittaudu mukaan Uutisluokkaan täältä.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä