Yle Uutisluokka |

Ysiluokkalaiset hakivat jälleen jatko-opintoihin: "Odotan saavani ammattikoulusta lisää itsevarmuutta työskentelyyn"

Keväällä 9.-luokkalaiset ovat hakeneet jatko-opintoihin yhteishaussa. Joensuun Pataluodon koulun Uutisluokka selvitti, miten haku sujui tänä vuonna.

Kuvassa mies ja kaksi nuorta pöydän ääressä.
Pataluodon koulun opinto-ohjaaja Jari Laukkanen opastaa Taija Jeskasta (keskellä) ja Emmi Naumasta jatko-opintoihin liittyvissä asioissa. Kuva: Outi Kettunen

Joensuun Pataluodon Uutisluokka kysyi koulun 9.-luokkalaisilta jatko-opinnoista. Noin puolet kyselyyn vastanneista haki lukioon, noin kolmannes ammattikouluun ja loput hakivat kaksoistutkintoa. Koulun opinto-ohjaaja Jari Laukkasen mukaan viime vuosina jako lukion ja ammattikoulun välillä on mennyt noin puoliksi.

– Ammattikoulu on yleisesti ollut hieman suositumpi. Lukio-opinnot alkavat kuitenkin pikkuhiljaa kiinnostaa useampia nuoria, Laukkanen kertoo.

Laukkasen mukaan tytöt hakevat enemmän lukioon ja pojat ovat innokkaampia hakemaan ammatilliselle puolelle. Tytöt ovat rohkeampia hakemaan ammattikoulussa miesvaltaisille aloille, kun taas pojat ovat alan valinnan suhteen ujompia. Sukupuolten väliset erot ovat kuitenkin tasoittuneet huomattavasti aiemmasta.

Kaksoistutkinto helpottaa valintaa

Joensuussa suosituin lukio vaihtelee vuosittain. Joensuun Lyseon lukio ja Normaalikoulun lukio ovat suosituimmat. Pataluodon koulun tilastojen mukaan ammattikoulussa viime vuosina suosituimpia aloja ovat olleet liiketalouden perustutkinto, sosiaali- ja terveysalan ensi- ja lähihoitajan tutkinnot sekä sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinnot.

Kaksoistutkinnon mahdollisuus on helpottanut valintojen tekemistä, sillä siten saa suoritettua sekä ammattikoulun että lukion opinnot. Oppilaille tehdyn kyselyn pohjalta vaikuttaa siltä, että yhä useammat nuoret päätyvätkin siksi valitsemaan kaksoistutkinnon.

Lukioon hakeva Taija Jeskanen kertoo valinneensa lukion, koska ammatti, johon hän haluaa, vaatii ylioppilastodistuksen. Häntä houkuttelee myös lukion tarjoamat tapahtumat ja uudet opiskelumahdollisuudet.

Emmi Naumanen valitsi ammatillisen puolen, sillä hän tietää jo alan, millä haluaa työskennellä. Valintaan vaikutti myös opiskelutavat ja nopea pääsy työelämään.

– Odotan saavani ammattikoulusta lisää itsevarmuutta työskentelyyn ja pääseväni hyviin työharjoittelupaikkoihin, Naumanen kertoo.

Mikä vaikutti oppilaiden valintaan lukion ja ammattikoulun välillä? Pataluodon koulun Uutisluokan kyselyn mukaan yleisiä syitä lukion valintaan ovat erikoislinjat, kielten opiskelu, yleissivistyksen parantaminen ja lukion tapahtumat, kuten vanhojen tanssit. Lukioon näyttävät menevän yleensä ne, jotka eivät tiedä tulevaisuuden alaansa tai tulevaisuuden työ vaatii lukion opinnot.

Ammatilliselle puolelle haetaan yleensä nopean työllistymisen, toiveammatin ja käytännönläheisen opiskelun takia. Joillakin oppilailla voi olla syynä se, että arvosanat eivät riitä lukioon.

Outi Kettunen, Siiri Kuronen ja Vera Erkkilä, Pataluodon koulun Uutisluokka.

Lue ja katso myös Pataluodon uutisluokkalaisten uutinen ja video: Koulun jatkuva remontointi rasittaa oppilaita – ”Rauhaa ei oikeastaan ole"

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi!

Sarjakuvallinen ohje uutisen tekoon

Onko mielessäsi hyvä juttuaihe? Näillä hauskoilla ohjeilla uutisen tekeminen on helppoa. Katso ja kokeile!
 

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana!

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Yle Uutisluokan tuntimallit

Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista.

Opetusvideot

Uutisjuontaja Hanna Visala maskissa ennen uutislähetystä

Kurkista Yle Uutisten kulisseihin

Yle Uutisten juontaja Matti Rönkä kertoo, mikä on uutinen

Uutistoimittajan päivä – näin syntyy uutisjuttu

Näin teet hyvän videon mobiililaitteella


Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Vuosaaren koululaiset haastattelevat toisiaan

Miten löydät uutisaiheen?

Miten löydät uutisaiheen?

Näin teet uutisjutun

Näin teet hyvän haastattelun  

Nuorten uutisvideot Yle Areenassa

Nuoret Medibussin edessä.

Katso uutisluokkalaisten videoita tästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä