– Ylioppilaskunnat ovat liittoutuneet paholaisen kanssa, sanoo turkulainen oikeusnotaari ja kaupunginvaltuutettu (kok.) Ville Laakso. Hänen mukaansa ylioppilaskuntien automaatiojäsenyydellä loukataan opiskelijoiden perusoikeutta olla kuulumatta yhdistyksiin.
Laakso teki opiskelutoverinsa kanssa asiasta valituksen hallinto-oikeuteen reilut puolitoista vuotta sitten, mutta ratkaisua odotellaan yhä.
Takaisin Pasilaan -podcastin tiistain jaksossa keskustellaan ylioppilaskuntien automaatiojäsenyydestä. Rikkooko ylioppilaskuntien automaatiojäsenyys perustuslaissa turvattua mielipiteenvapautta, vai onko jäsenyys itse asiassa opiskelijalle suunnaton etu? Keskustelussa kuullaan oikeusnotaari Ville Laaksoa ja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (JYY) puheenjohtaja Ira Vainikaista.
Päivitys 3.9. Jaksossa verrataan ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntia perinteisiin yhdistyksiin. Todellisuudessa opiskelijakunnat eivät ole perinteisiä yhdistyksiä. Opiskelijakuntien olemassaolo määritellään ammattikorkeakoululaissa.
Ylioppilaskunnat on yliopisto-opiskelijoiden yhteisöjä, joilla on yliopistolaissa säädettyjä tehtäviä. Ylioppilaskunta toimii opiskelijoiden edustajana ja edunvalvojana, mutta jotkut ylioppilaskunnat ovat aktiivisempia myös poliittisissa kannanotoissa.
Takavuosina esimerkiksi Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on ottanut kantaa parisuhdelakiin, hedelmällisyyshoitolakiin tai Irakin sotaan.
Lisäksi viime vuosina ylioppilaskunnat ympäri maan Suomen ylioppilaskuntien liittoa (SYL) myöten ovat julistautuneet feministisiksi järjestöiksi.
Ylioppilaskunnat velvoittavat opiskelijoita liittymään jäsenikseen yliopistolain nojalla. Kuitenkin Suomen perustuslain mukaan suomalaisella on vapaus olla kuulumatta yhdistyksiin.
Takaisin Pasilaan -podcastissa pohditaan joutuuko opiskelija liittymällä ylioppilaskunnan jäseneksi allekirjoittamaan arvoja, joiden takana ei välttämättä seiso.
"Räikeä perusoikeusloukkaus"
Ville Laakso tarkentaa, ettei ongelmana ole ylioppilaskuntien toiminta sinänsä, vaan automaatiojäsenyyden periaate, jolla toimintaa toteutetaan ja rahoitetaan.
– Kysymys ei ole siitä, etteikö ylioppilaskunnat olisi arvokkaita ja tekisi tärkeää työtä. Itse koen tärkeäksi ylioppilaskuntien tekemän edunvalvonnan. Voisi sanoa, että ylioppilaskunnat ovat liittoutuneet paholaisen kanssa, vaikka he eivät olekaan yliopistolakia säätäneet. Opiskelijoiden perusoikeuksia loukkaamalla on luotu vahva edunvalvontajärjestö.
– Ymmärrän hyvät lähtökohdat, mutta meidän ajattelu ei voi mennä niin, että hyvällä tarkoituksella tehtäisiin räikeä perusoikeusloukkaus, Laakso toteaa.
Takaisin Pasilaan -podcastissa puidaan ylioppilaskuntien automaatiojäsenyyksiä. Ville Laakso kertoo, miksi hän kokee jäsenyyden perusoikeusrikkomukseksi, kun taas Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Ira Vainikaisen mielestä jäsenyys tarjoaa opiskelijoille mahtavan paketin etuja, jotka olivat hyödyksi esimerkiksi koronakevään aikana. Kuuntele koko keskustelu Yle Areenasta!