Pohjois-Suomen hallinto-oikeus katsoo Kokkolan suomalaisen seurakunnan syyllistyneen tasa-arvolain vastaiseen syrjintään kappalaisen valinnassa.
Seurakuntaneuvosto valitsi kappalaisen virkaan Heikki Myllyniemen helmikuussa vuonna 2021 asian esittelijän pohjaesityksen vastaisesti. Myllyniemi voitti Emilia Teerikankaan vaalissa äänin 10–7, vaikka Teerikangas oli ansiovertailussa pätevämpi.
Hallinto-oikeus linjaakin päätöksessään, että valinnasta valituksen tehnyt Teerikangas on virkaan valittua Myllyniemeä ansioituneempi. Hänellä on papin tehtävistä huomattavasti pidempi työkokemus.
Oikeus pitääkin valintaa lainvastaisena, ja se on kumottava. Molemmat täyttivät viran kelpoisuusvaatimukset eli olivat pastoraalitutkinnon suorittaneita pappeja. Teerikangasta syrjittiin virantäytössä siis sukupuolensa takia.
Heikki Myllyniemi on hoitanut kappalaisen virkaa toistaiseksi viransijaisena.
"Valinnassa huomioitava myös tasa-arvolain säädökset"
Koska seurakuntaneuvosto ei ole antanut selkeitä valintaperusteita virkanimitykselle, on seurakuntaneuvosto valinnan tehdessään myös menetellyt Suomen perustuslain vastaisesti, katsoo oikeus.
Hallinto-oikeus myös muistuttaa, että seurakunta ei voi vapaasti valita viran kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista kenet haluaa. Valinnassa on huomioitava tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain säädökset, yleiset virkanimitysperusteet sekä hallinnon yleiset oikeusperiaatteet.
Päätös ei ole lainvoimainen. Siihen voi hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
Viime vuoden lopulla seurakuntaneuvosto taipui valitsemaan Teerikankaan vuonna 2019 auki olleeseen virkaan. Tämä joutui siitä, että hallinto-oikeus palautti virkavalinnan seurakuntaneuvostoon uuteen käsittelyyn, eikä neuvosto saanut valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
Teerikangas ei kuitenkaan enää pestiä halunnut.
"Helpottunut, mutta surullinen"
Valinnassa syrjäytetty Emilia Teerikangas kertoo olevansa päätöksestä surullinen ja helpottunut.
– Surullinen siksi, että syrjintä on edelleen todellisuutta. Helpottanut olen oikeudenmukaisesta päätöksestä. Toivottavasti se luetaan huolella kaikissa seurakuntaneuvostoissa ennen valintoja, Teerikangas miettii.
Tällä hetkellä Teerikangas työskentelee Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu Centriassa, missä hän kouluttaa kirkon nuorisotyönohjaajia. Vielä hän ei suunnittele paluuta kirkolliselle uralle.
– Ihan heti en ole valmis palaamaan. Mutta ehkä joskus.
Taustalla Teerikankaan sivuttamisessa kappalaisvalinnassa on arveltu olevan herätysliikkeiden vahva vaikutus ja se, että Teerikangas suhtautuu myönteisesti seksuaalivähemmistöihin.
Päätöksestä uutisoi ensimmäisenä Keskipohjanmaan-lehti (siirryt toiseen palveluun).
Aiheesta voi keskustella lauantaihin 24. syyskuuta kello 23 asti.
Lue myös:
Kokkolan kappalaiskiista hallinto-oikeuteen – sivuutettu pastori kaipaa yhä perusteita päätökselle