Hyppää sisältöön

Ylen Tanssiva Karhu Henriikka Taville ja Kääntäjäkarhu Caj Westerbergille

Yleisradion vuoden 2011 Tanssiva karhu –runopalkinnon on saanut Henriikka Tavi runokokoelmasta Toivo. Kääntäjäkarhu-palkinnon sai Caj Westerberg Tomas Tranströmerin runojen suomennoksista.

Henriikka Tavi Kuva: Heini Lehväslaiho

Palkintoraadin jäseninä olivat tänä vuonna runoilija Ilpo Tiihonen sekä kirjallisuustoimittajat Marit Lindqvist ja Tarleena Sammalkorpi. Tanssiva karhu -runopalkinto on arvoltaan 3500 euroa ja Kääntäjäkarhu 1000 euroa. Tanssiva karhu -palkintoa on jaettu vuodesta 1994.

Raadin mukaan Henriikka Tavin Toivo-kokoelman runoissa on helppo olla. Hänen teesinsä tuntuisi olevan, ettei runous, sen lukeminen, välttämättä ole vaikeaa. Toivon säkeet ovat useinkin ilmavia helähdyksiä, joiden luomaan tilaan ja luontoon lukijan on vaivatonta kietoutua, siis olla mukana eikä vain seurata kirjoitusta sivusta.

Tavin runot eivät ole umpeenkirjoittamista, vaan niiden satunnaiset katkokset ja kuvallisen kategorian yllättävät vaihdokset houkuttelevat nekin lukijan aktiiviseksi. Syntyy merkityksiä ja viestejä, mutta välillä merkitysten ja mielteiden reunat repeilevät huojuttaakseen muka selvyyksiä.

Moniaineksisen Toivo-kokoelman keskiössä on läheisensä menettäneen surukirjoitus. ”Tarkoitukseni on sotkea raja elävien ja kuolleiden välillä”, Henriikka Tavi kertoo. Perhosten nimistä koottujen kahden kehtolaulun väliin syntyy hellän ja ankaran duetto, surun kirja, jonka ääni on surulliselle kirkasvalolamppu.

Kääntäjäkarhulla palkittu Caj Westerberg sanoo Tranströmerin runot löydettyään tunnistaneensa ”kutinan, joka syntyy jossakin ruotsin- ja suomen kielen välisellä ei-kenenkään-maalla merkkinä siitä, että runo haluaa tulla käännetyksi”.

Suosittelemme sinulle