Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Aamuöinen aurinkopurkaus kirkastaa revontulet lähipäivinä

Revontulien näkemisen todennäköisyys on keskimääräistä korkeampi myös Keski- ja Etelä-Suomessa avaruussäämyrskyn myötä. Keskiviikkona aamuyöllä tapahtunut suuri aurinkopurkaus saattaa haitata myös satelliittien toimintaa ja radioyhteyksiä.

Kuva: Sakari Puttonen
Marika Kataja-Lian
Avaa Yle-sovelluksessa

Aamuöisestä purkauksesta johtuvien magneettisten pilven on ennustettu saapuvan Maan lähiavaruuteen torstai-iltana. Revontulia voi kuitenkin näkyä jo keskiviikkoiltana.

Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden mukaan purkausten seurauksena säteilytaso Maan lähiavaruudessa on kohonnut. Tämä saattaa haitata esimerkiksi satelliittien toimintaa. Katkot radioliikenteessä varsinkin napa-alueilla ovat myös mahdollisia.

Häiriöitä saattaa ilmetä myös GPS-järjestelmissä ja sähköverkoissa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n astronautit saattavat joutua vetäytymään suojaan säteilyn vuoksi. Myös jotkut lentokoneet joutunevat muuttamaan napa-alueita ylittäviä reittejänsä.

Aamuöinen purkaus ei kuitenkaan ollut ainutlaatuisen voimakas. Auringon 11-vuotisen aktiivisuussyklin aikana tämän vahvuisia myrskyjä esiintyy keskimäärin 25 kertaa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Auringon pinnalla oleva pilkkuryhmä on kuitenkin osoittanut merkkejä lisäpurkauksista.

Auringon aktiivisuus on lisääntymässä vuosien 2007 - 2009 hiljaiselon jälkeen. Revontulien havainnointiin suotuisten olosuhteiden oletetaan jatkuvan myös tulevina vuosina, sillä seuraavan auringonpilkkumaksimin ajankohdaksi on ennustettu alkuvuotta 2013.

Suosittelemme