Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat selvittää tasa-arvon toteutumisen

Komentaja Ari Puheloinen on antanut pääesikunnan selvitettäväksi, kuinka tasa-arvo toteutuu puolustusvoimissa. Kysymys yhdenvertaisuudesta nousi esille yliluutnantin arvosteltua presidentti Tarja Halosta.

Puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen.

Tasa-arvokysymys nousi esille, kun tällä viikolla kerrottiin Vekarajärven varuskunnassa palvelevan yliluutnantin arvostelleen presidentti Tarja Halosta. Puheloisen mukaan asian yhteydessä nousi esille laajemmin kysymys siitä, miten puolustusvoimissa noudatetaan tasa-arvo-ohjeita.

- Tilanne pitää ripeästi selvittää, ja olen antanut pääesikunnalle tämän tehtäväksi, Puheloinen kertoi Yle Uutisille.

Puheloisen mielestä ohjeistus tasa-arvokysymyksissä on hyvä, mutta on selvitettävä, miten ohjeet toteutuvat käytännössä.

Haloselle selvitys tuoreeltaan

Presidentti Tarja Halonen kommentoi asiaa tuoreeltaan. Ari Puheloinen ei ole kuitenkaan keskustellut asiasta suoraan Halosen kanssa.

- Aion kuitenkin olla aktiivinen hänen suuntaansa ja raportoida viimeistään siinä vaiheessa, kun selvitys valmistuu.

Puolustusvoimien työilmapiirikyselyjen mukaan kuusi prosenttia väestä ei koe yhdenvertaisuuden toteutuvan.

Tasa-arvoa on tutkittu Tampereen yliopiston Rauhan ja konfliktintutkimuskeskuksessa. Tutkijoiden mukaan tasa-arvotyö puolustusvoimissa alkoi edetä toden teolla vasta kaksi vuotta sitten. Tuolloin muun muassa palveluohjesääntöön kirjattiin ehdoton kielto syrjinnälle. Kriisinhallinnassa sitouduttiin puolestaan YK:n päätöslauselmaan, jonka mukaan naisten osuutta operaatioissa on lisättävä. Koulutusta tasa-arvoasioissa on haettu Ruotsin puolustusvoimilta.

Suosittelemme sinulle