Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Aku Ankan entinen päätoimittaja Markku Kivekäs kuollut

Aku Ankan pitkäaikainen päätoimittaja, sarjakuvaneuvos Markku Kivekäs on kuollut. Kivekäs menehtyi nukkuessaan kotonaan 30. toukokuuta. Hän oli syntynyt vuonna 1947.

Avaa Yle-sovelluksessa

Lehden päätoimittajana Kivekäs oli vuodesta 1988 aina vuoden 2007 kesäkuun 1. päivään saakka. Aku Ankan tekemisessä hän oli mukana aina vuodesta 1970, jolloin hän lukion ja armeijan jälkeen aloitti lehden palveluksessa.

- Markun innostus Aku Ankkaan ja Disneyn tuotantoon juontaa aivan lapsuudesta, kertoo lehden nykyinen päätoimittaja Jukka Heiskanen.

- Itsensä Walt Disneyn tietoon Kivekkään innostus ja tietämys tuli, kun Markku oli vuosina 1962 ja 1965 Tupla ja Kuitti -kilpailussa mukana. Ne menestykset poikivat myöhemmin jopa tapaamiset Disneyn, Barksin ja sittemmin Disneyn animaattorin Mark Davisin kanssa, Jukka Heiskanen kertoo Kivekkään Aku Ankka -kiinnostuksen alkuvaiheista.

Heiskasen mukaan Kivekkään Aku Ankka- ja Disney-innostuksen ehkä merkittävin saavutus oli Carl Barksin tuotannosta kertovan bibliografian tekeminen.

- Se on erittäin merkittävä teos, ja siihen pohjautuvat liki kaikki sen jälkeen tehdyt Barksin bibliografiat. Sen teoksen pohjalta Kivekäs oikeastaan sai sarjakuvaneuvoksen arvonimen, Jukka Heiskanen kertoo.

Lehden lisäksi Markku Kivekkäältä jäi jopa kansainvälisesti erittäin merkittävä Disneyn tuotantoon liittyvä kokoelma.

- Jos kaikki menee hyvin, niin siitä kokoelmasta saatetaan joskus koota Markun muistonäyttely, Jukka Heiskanen toivoo.

Kivekkään kuolemasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Suosittelemme